Blogid
12. detsember 2016, 22:00

Liikumisvahendid jääl: motokoer II

Motokoer on universaalne sõiduriist, millega ületada kiirelt ja efektiivselt suuri vahemaid sügavas lumes, pehmel pinnasel või lausa rabas. Kalamehed on selle soojalt vastu võtnud ja kasutavad seda eelkõige jääl liikumiseks, ütleb Velt Motocenter konsultant-sõidukoolitaja Hanno Velt. 

SnowDog roomikpuksiiri, mida meie maale toome, iseloomustab suurepärane läbivus maastikul ja kerge juhitavus. SnowDogi kasutatakse aastaringselt, selle juhtimiseks pole tarvis erilisi oskusi ega kogemusi. SnowDogi standardvarustusse kuuluvad elektristarter, LED-esituli, aku, ketaspidur ja liikuri kate. SnowDogi maksimaalne kiirus on 30 km/h.

Compact seeria mudelid on varustatud 7, 9 ja 15 hj mootoritega, Standard-seeria pakub 9 ja 15 hj jõuallikaid.

Valdavalt kasutavad SnowDogi Päästeamet, jahimehed ja kalastajad, see sobib kergemate palkide metsast välja lohistamiseks, aga ka inimeste vedamiseks. SnowDog võib sobida ka invaliikuriks. Talveperioodiks on võimalik roomiku turvisesse paigaldada sissekeeratavad naastud, mida saab kevadel taas eemaldada.

SnowDogi kandeplatvorm on kaetud kvaliteetse veekindla vineeriga, raam on värvitud pulbervärviga. SnowDogi konstruktsiooni juures on kasutatud ainult ujuvaid laagreid, et tagada töökindlus ka kõige karmimates oludes. SnowDogi roomiku pingutusmehhanismi lahendust kasutatakse ka mootorrataste juures, see on lihtne ja töökindel.

2016. aasta mudel on varustatud parkimissüsteemiga. SnowDogi jaoks on spetsiaalselt välja töötatud ilmastikukindel kate, mis kaitseb mootorit erinevates ilmastikutingimustes vihma, lume ja pori eest. Sõidumugavuse suurendamiseks on lisavarustusena saadaval elektrilised kätesoojendused.

Võrreldes Compact mudeliga 20 cm pikem Standard vähendab survet pinnasele, see võimaldab mootoril paremini ära kasutada oma võimsust, lõhkumata samas pinnast. Vajadusel on võimalik kogumassi suurendada, lisades pakiraamile raskust, et survejõud maapinnale suureneks, saavutades nii paremat haarduvust/veojõudlust.

SnowDogile on võimalik juurde soetada haakekelk ja pöörlev iste. Haakekelke saab motokoerale üksteise järele haakida mitmeid.

Motokoera hinnad algavad 1800 eurost, tippmudelite hind ulatub pea 3000 euroni.

Artikkel on ilmunud ajakirjas Kalale! nr 16 jaanuaris 2016.