Foto: Villu Kahar
Blogid
29. jaanuar 2017, 22:00

Võrtsjärve Karikas 2017

Möödunud nädalavahetusel peetud kalastusvõistlusest Võrtsjärve karikas kirjutab Alexander Andrusenko Lõuna-Eesti Kalastajate Klubist.

Laupäeva hommikul märkis korraldusmeeskond maha sektorid, kell 11 algas võistlus. Valdav enamik sportlasi oli valmis väga kalarikkaks võistluseks, sest eelmiste aastate kogemus ning selle aasta eeltreeningud näitavad, et Võrtsjärves on palju valget kala ja sooja ilmaga tuleb ka latikat. Vaatamata sellele, et sektorid olid märgitud sellistele sügavustele, kus treeningutel oli palju valget kala, selgus võistluse käigus juba esimesel tunnil, et sektorites on kala väga vähe või on kalal suu lukus. Paljud kasutasid särje- ja latikasööta, kuid kiiresti sai selgeks, et sööda peale särge ei kogune. Sportlased olid sunnitud püüdma kiiska, mille kaal oli kõigest 1-2g, või siis otsima üksikut särge. Mõnikord sattus kotti ka mõni üksik ahven või rünt. Kuulda oli ka ühest suurema latika äraminekust, mis oleks sportlasele andnud kindla sektorivõidu.

Võistlejate mööda sektorit jooksmise järgi oli näha, et kellelgi ei tule kala kuigi hästi ja oli kuulda, et püütakse peamiselt kiiska. Vaid mõnel üksikul sportlasel õnnestus saada natuke särge. Kõige suuremad saagid olid A sektoris, mille võitis Jaak Kask tulemusega 1049 g. Osade sektorite parimad tulemused jäid aga alla 300 g, mis näitab, kui vähe oli sektorites kala.

Pühapäeval pani korraldusmeeskond sektorid teise kohta, kus sügavused olid 4,3 kuni 5 meetrit. Loodeti, et ehk on seal rohkem kala. Tulemused näitasid, et kala oli küll veidi rohkem, aga siiski mitte eriti palju. Mõni sportlane sai siiski särje ilusti jooksma, näiteks A sektoris sai Matis Miller 1591 g. Teistes sektorites nii hästi ei läinud ja parimad tulemused jäid 600-800 g vahemikku. Võitsid need, kes suutsid leida lokaalsed kohad, kus oli särge või suutsid särge söödaga kohale meelitada ja paigal hoida. Kes seda ei suutnud, pidi korjama üksikuid kalu, kuid ka nii õnnestus osadel saavutada korralik tulemus.

Kokkuvõttes sai üldarvestuses kolme kohapunktiga esimese koha Jaak Kask, kes saavutas esimesel päeval esimese koha ja teisel päeval teise koha. Pingeliseks kujunes aga kohtade 2 kuni 5 konkurents, sest Nikita Saloid, Konstantin Voznjuk, Alexander Andrusenko ja Aivar Kõmmits said kõik võrdselt 4 punkti. Sellises olukorras saavutab kõrgema koha sportlane, kellel on kahe päeva kogusaak suurem, seega sai teise koha Nikita Saloid ja kolmandaks tuli Konstantin Voznjuk.

Võistkondlikus arvestuses võitis Lõuna-Eesti Kalastajate Klubi koosseisus Alexander Andrusenko, Denis Manov, Stanislav Pesjukov, Lehar Leetsaar. Teise koha sai TKSK (Aivar Kõmmits, Mati Banhard, Jaak Visnapuu, Ranel Kõmmits). Kolmandaks tuli TimKos & KaMos / EFK (Jaak Kask, Konstantin Voznjuk, Timo Roos, Margus Mosov).

Naistest oli parim Laivi Taavits. Teise koha sai Agneriin Heinmäe ja kolmanda koha sai Merilin Sibul. Harrastajate klassis võitis Teet Talve, teise koha sai Eve Talvet ja kolmandaks tuli Oliver Männik. Noorte arvestuses võidutses Gevert Meite, hõbeda sai Tauri Täht ja pronksi sai Nikita Smirnov.

Alexander Andrusenko