Foto: Igor "Ixa" Nael
Blogid
1. veebruar 2017, 22:00

Püük põiklandiga: landi mäng I osa

Põiklant on suuteline tõmbama endale ka kõige passiivsema kala tähelepanu, kuid parimaid tulemusi saavutame sellega siiski aktiivse kala puhul. Ükskõik kui heale landile annab mängu lõpuks ikkagi kalamees. See peab olema „õige“, meelitama kala kohale ja ahvatlema ründama, mitte teda ehmatama, kirjutab Aleksei "alekseialeksei" Špalov Kalale! sarja raamatus "Sikutipüük".

Pärast esimese augu puurimist teen selle ümber veel kaks-kolm auku 5 m raadiuses. Tulen esimese juurde tagasi ja lasen põigi veekogu põhjale. Nii saan ma ka teada sügavuse, mida hiljem teiste aukudega võrrelda. Oluline on otsida põhjas erinevusi: auke, kõrgendikke, kive, liiva, savi, rohtu jms. Kus midagi muutub, seal istub sageli ka kala.

Lant põhjale langenud, ei maksa kiirustada selle ülestõstmisega, sest see võis langeda läbi kalade parve ja need laiali hirmutada. Põhjale kukkudes tõstab lant üles väikse sogapilve, las see hajub vaikselt. Sel ajal sätite teie ridva asendit ja selle nurka augu suhtes. Asend peab olema selline, et käsi toetuks mugavalt jalale, kui püüate istudes. Tõstel peab töötama ainult käelaba ja küünarvars. Mugavus on väga oluline, sest selliseid liigutusi tuleb teil päeva jooksul teha võib-olla tuhandeid. Õlavars ja õlg tulevad seetõttu mängu ainult kala haakimisel ja väljatoomisel.

Nii, olete ennast augu ääres mugavalt sisse seadnud, alustame. Tõstame aeglaselt ridvapitsi. Kui õngel pole noogutit, siis tunnetame läbi käe, kuidas landi raskus hakkab ridvale mõjuma. Tõstke aeglaselt, kuni olete kindel, et lant on põhjast lahti kerkinud. Laske see uuesti aeglaselt põhja ja tõstke siis 2–3 cm kõrgusele põhjast. Jätke see asend meelde, edaspidi tuleb lant mängu käigus samale kõrgusele tagasi tuua. 

Nende liigutustega oleme juba veidi köitnud ahvena tähelepanu. Põiklant on tõusnud ja kukkunud, tekitades põhjas pilve. Eemalt võib see meenutada vigastatud või põhjalt toitu otsiva kalakese liikumist. See tekitab kindlasti ahvenas huvi ja loomuomase uudishimu toel tuleb ta vaatama, mis toimub. Nüüd hakkame tegema püügiliigutusi, andma landile mängu.

Põiklant asub 2–3 cm kõrgusel põhjast. Teeme 20–30 cm sujuva tõste käega üles ja viime käe kiiresti algasendisse tagasi. Paus 2–3 sekundit, ja uued tõsted. Kui lööki ei järgne, pikendame pausi 5 sekundini. Selle aja jooksul teeb põik veel väiksemaid võnkeid pärast oma 8-kujulise trajektoori läbimist ega ole täielikult peatunud. Just sel hetkel võibki kiskja lanti rünnata. Pea kõik plastist stabilisaatoriga põiklandid liiguvad mööda kaheksakujulist trajektoori. Langemisel liigub põiklant vetikaalse langemise teljest u meetri võrra eemale, pöörab ümber ja sõidab samamoodi teisele poole kuni peatumiseni põhja peal.