Foto: Aivar Kullamaa
Blogid
6. veebruar 2017, 22:00

Püük põiklandiga: landi mäng. II osa

Kui kala ei võta peibutist ära, kuid te tunnete, et ta on all olemas, võib mängu mitmekesistada. Proovige põigiga paar korda põhja koputada, seejärel järsk tõmme üles ja käsi liigub taas algasendisse, kus lant jääb seisma 2-3 cm põhjast, soovitab Aleksei Špalov, foorumis tuntud kui "alekseialeksei" möödunud aasta lõpul ilmunud raamatus "Sikutipüük" .  

Võib proovida tõste ajal jätta ridva ots ülemisse asendisse. Nii hakkab peibutis tegema oma kaheksaid 30 cm kõrgusel põhjast, meie aga laseme seda aeglaselt allapoole. Võime allalaskmise ajal ritva kergelt väristada, nii hakkab kolmik mängima, tõmmates endale tähelepanu. Nii lööbki ahven sageli just kolmikut. Kiire väristamine võib vahelduda ka landi aeglase kõigutamisega.

Võib proovida nn astmelist mängu. Tõstel peatame käe 20–30 cm kõrgusel põhjast, ootame 2-3 sekundit ja tõstame veel ülespoole, järgneb taas paus. Pärast kolmandat tõstet oleme läbi püüdnud pea meetri vett põhja kohal. Lanti alla lasta võib samamoodi kolme peatusega, väristades või ilma, kuid võib ka kiirelt langeda lasta ja korrata astmelist tõstmist.

Kui olete proovinud erinevat mängu ja pole ikka tundud mitte ühtegi võttu, proovige läbi püüda kogu veekiht, põhjast kuni jääni. Võimalik, et kala istub pooles vees või koguni otse augu all. Sageli juhtub see kesktalvel paksu jääga, millel pole pragusid ega murde. Sel ajal otsib kala hapnikku ja toitu. Juhul kui hea võtt ühel augul järsult lõpeb, ärge kiirustage auku vahetama. Võimalik, et „lõunalauda“ on ilmunud haug või koha, hirmutades ahvenad laiali. Jätkake mängu ja võite saada suurema kala.

Samamoodi tasub pärast võtu katkemist püüda läbi kogu veesammas augu all. Ahvena väljatoomisel järgneb parv talle ning need isendid võivad jääda laiali mööda kogu veesammast.

Põiklandiga püüdes tuleb alati arvestada, et tema konstruktsioon soodustab landi kinnijäämist kuhu iganes, mitte ainult kala külge. Kui avastate, et põhjas on rohi või rondid, proovige püüda nende kohal. Parem on aga puurida uus auk vanast mitte väga kaugel. Samuti peab olema ettevaatlik, et lanti tõstes ei jääks see konksudega jääaugu serva taha kinni. LÕPETUSEKS. Proovige igal kalapüügil erinevaid põiklante ja eksperimenteerige mänguga. Võimalik, et avastate püügiprotsessi käigus siinkirjutatu kõrval midagi hoopis uut ja kasulikku. Ärge olge laisad auke puurima, sest juba järgmine võib olla „see õige“. Ärge istuge ühe koha peal kauem kui 10–15 minutit. Põiklant kogub kala enda ümber ja kui ahven juhtub olema teie läheduses, siis esimese 5–10 minuti jooksul annab endast kindlasti märku. Asetage püügiriistad kasti, peibutised aga karpidesse, et nad omavahel sassi ei läheks. Hoidke kongits alati ligi, sest iga hetk võib otsa tulla suur kala. Termosega kaasa võetud kuum tee või kohv annab veidi hingetõmbeaega ja uut energiat. Alati kaasas olev hea tuju aga garanteerib edu kalapüügil!