Blogid
10. juuli 2017, 21:00

Kuidas ässad püüavad

Käisime spinningupüügi MMi kvalifikatsioonivõistluste ametlikul treeningul koos Team Favorite Estonia liikmete Alexander Andrusenko ja Lehar Leetsaarega.   

Etapid on kahepäevased, neile eelneb vahetult kaks päeva ametlikku treeningut. 12 päeva enne ametlikku treeningut on võistlejail etapi toimumiskohas kalastamine keelatud. Iga etapp toimub eri järvel, kokku on etappe kolm. Enne Õisut on võistlust peetud Soodlal, pärast seda tuleb veel Narva veehoidla. Siis selgub, kes läheb Eesti koondise koosseisus Venemaale, Ivankovo veehoidlal peetavale MMile.

Nagu öeldud, on tuul päris hull ja Alexandril on tükk tegemist, et paat kitsukesest paadikanalist järvele saada. Võtame kursi risti üle järve, pealttuulekaldasse, kus veidi tuulevarju ja ka kala oli ennast eile näidanud. Teisi võistlejaid täna trenni tegemas näha ei ole, ju siis tunnevad ennast piisavalt kindlalt.

KONKSUVABA PÜÜK. Jõuame kohale. Alexander manööverdab paadi täpselt randi peale, kus sügavus kukub meetrilt umbes kahe–kahe ja poole peale. Lehar laseb vöörist elektrimootori sisse ja ankurdab paadi selle abil.

Eilne treeningpäev kulus Favorite meestel enamjaolt järve tundmaõppimise peale – nende Lowrance’i kajalood on võimeline skaneerima veekogu põhja paadist 100 m kummalegi poole parrast, siiski on Alexandril ja Leharil see seadistatud nii, et näitaks umbes 20 meetrit kummalegi poole, sest nii on pildi detailsus parem. Tehtud oli ka korralik kodutöö ning perspektiivikamate kohtade läbisõitmise järel ja ka tuule suunda arvestades oli enam-vähem selge, kus kala olla võib. Kaardiplotteris oli juba olemas sügavuste kaart ja üles märgitud perspektiivsemad kohad. Püüda eelmisel päeval eriti ei jõutud, sest kohapeal selgus, et vöörimootori aku on kutu ja tavaline ankur ei jaksa kõva tuulega paati paigal hoida. Sellegipoolest nähti päris ilusat kala ja pigem madalas, rohu sees ja selle läheduses. Tänase päeva eesmärk ongi leida võimalikult palju kohti, kus kala istub, ja märkida need võistluste tarvis üles.

Püük käib enamasti lantidega, millel konksud eemaldatud. Mõlemal mehel on paadis kaks ritva, üks jigiga ja teine voobleriga püügiks. Mõlemad alustavad samasuguste voobleritega, vahe on vaid värvis. 

Loe artiklit täispikkuses ajakirja Kalale! juuli/augusti numbrist.