Kalakratid. Foto: erakogu
Blogid
10. september 2017, 21:00

Kus õpivad lapsed kala püüdma: kalastusringid üle Eesti

Sügis on aeg, mil erinevad huviringid võtavad vastu uusi liikmeid. Vaatame, missugused võimalused on lastel üle Eesti osaleda kalastusringide töös. 

Laste kalastusring tegutseb MTÜ Tartu Koidu keskuse egiidi all. Ringi parimatest on moodustatud klubi vahva nimega Kalakratid. Tartu Koidu Keskus tegeleb noorsootööga ja sellel on kaks noorte päevakeskust Tartu eri piirkondades õppivatele põhikooli õpilastele ja väikelastehoid. Lisaks kalastusringile tegutsesid möödunud hooajal veel puutöö- ja kunstiring.

MTÜ Tartu Koidu Keskus asutaja ja nõukogu esimehe Anne Schotteri sõnutsi on ringi trennid kaks korda nädalas või on üks trenn ja üks võistlus. Tavapärasemaid püügikohti on Atlantise juures, kuid sageli võetakse Koidu Keskuse väikebuss ja sõidetakse kuhugi kaugemale. Ringi juhendaja on kõva kalamees, maailmameistrivõistlustelgi korduvalt Eestit esindanud Denis Manov. Lähtuvalt Denisi enda spetsialiteedist pööratakse õngitsemisest enam tähelepanu spinningupüügile ja talikalastusele.

„Lisaks regulaarsetele trennidele osaleme kõikvõimalikel võistlustel üle Eesti,“ räägib Anne Schotter. „Poisid on palju võistelnud ja väga häid tulemusi saavutanud.“ Näiteks 2016. aastal osaleti 16 võistlusel, lisaks sellele löödi kaasa koristustalgutel, käidi Oonga jõel forellikoelmuid rajamas, kuulati külalisesinejate loenguid jne. Suvel peeti Võrumaal Kirikumäe järve ääres kalastuslaager, kus osales 23 last. Järgmiseks suveks on Soome Sinipaelaliit kutsunud ringi Tamperesse kalale.

„Meil on välja kujunenud fanaatikud, kes käivad veel lisaks trennidele ka vabast ajast kala püüdmas,“ räägib Anne Schotter. „Denis õpetab püüdma ja näitab ka, milliseid kalastustarbeid on vaja osta. Kalapüük on lausa teadus, nagu ma nüüd aru olen saanud. Denis juhendab lapsi väga hästi ja nii tulevad ka tulemused. Näiteks võitis üks meie poiss nimega Tauri Täht Tartu Street Fishing võistluse. Kujutate ette, poiss on 13–14-aastane, aga võistlusel osalesid kõik täiskasvanud naised-mehed üle Eesti. Igati tubli tulemus.“

Tänavu kevadel oli ringi nimekirjas 16 last.

UUED LIIKMED ON TERETULNUD. Anne Schotter ütleb, et kõik huvilised on ringi oodatud. „Meil ruumipuudust pole, Emajõgi on pikk ja terve Eesti on järvi täis,“ naerab ta. „Nii et sügisel võtame kindlasti uusi soovijaid vastu.“

Millisest vanusest alates lapsi kalastusringi võetakse? „Meil on käinud ka koolieelik, aga koos lapsevanemaga,“ selgitab Anne. „Nii et ütleme, alates viiendast eluaastast, aga siis kindlasti koos isa või emaga. Denis ei jõua ka iga põngerja järele vaadata. Ülempiiri ei ole, aga enamasti käiakse meil kuni gümnaasiumi lõpuni, siis muutuvad muud tegemised olulisemaks.“

Kalakrattide algus

Anne Schotter meenutab, et kalastusringi idee tekkis tal 2007. aasta sügisel, kohe pärast Pronksiööd. „Sõitsin järgmisel hommikul taksoga läbi Tallinna kesklinna,“ jutustab ta. „Imeilus ilm oli, aga kõikjal laga ja klaasikillud... Taksojuht oli vanem vene mees, vaatas aknast välja ja ütles: Eestis on väga hea elada, naine saab pinssi, mina saan pinssi ja teen taksosõiduga lisa. A vot rõbku bõ polovitj...! Mina olin just mõelnud, kuidas ühendada eesti ja vene rahvusest noori, ning võtsin seda kui signaali kõrgemalt poolt – kalapüük ongi lahendus.“

Anne käis mõlemas Tartu venekeelses koolis direktoritega rääkimas ning need ütlesid, et hea idee. Siis propageeris Anne oma mõtet klassist klassi ja nii ta läks. Nüüd on kümme aastat tagasi alustanud lapsed juba ammu täiskasvanud.

Anne arvutab, et kui võtta iga aasta kohta ümmarguselt 10–15 last, siis on ringist läbi käinud ehk 100–150 kalastushuvilist.

Kalakratid

Üritused: kaks trenni nädalas, pühapäeviti sageli võistlused

Osalustasu: 10 eurot kuus (staažikatele liikmetele 7 eurot)

Juhendaja: Denis Manov

Vt ka koidukeskus.ee/kalastusring

Tartu: Vobla kalastusring

Kalastuskauplus Vobla poolt Tartus loodud kalastusring lastele ja noortele, keda huvitab kalapüük. Juhendajaks on kogenud harrastuskalastaja Pavel Margulis, kes on õpetanud kala püüdma hulgaliselt lapsi ja noori, kellest mitmed pakuvad täna võistlustel konkurentsi juba ka täiskasvanute klassis. Osaleda tasub kõigil, kes tahaksid omandada erinevaid kalapüügiviise.

Liikmeid on ringil 12–13 ja koos käiakse juba u poolteist aastat pühapäeviti.

Pavel soovitab alla 8-aastastel tulla ringi koos isa või emaga, sest selles eas lapsel võib tuju kiiresti ära minna, kui ta näiteks rakenduse kallal pusides kohe abi ei saa. Juhendaja aga ei jõua tihtipeale kohe reageerida.

Uued liikmed on oodatud. Registreerimine ja info: tel 5558 8294

Osalustasu: otsustamisel.

Juhendaja: Pavel Margulis

Otepää: kalastusring Aivo Meema juhendamisel

Otepää kalastusring on tegutsenud alates 2015. aasta juunist, mil alustati paadimatka ja kalastusretkega Pühajärvel. Kuna see osutus populaarseks otsustati alustada Otepää avatud noortekeskuse juures kalastusringiga, mis toimub siiani, selgitab ringi eestvedaja, tuntud kalamees, muuhulgas Pühajärve Spinningu nimelist võistlust korraldav Aivo Meema.

Ringis on regulaarseid liikmeid 12, kahe viimase aasta jooksul on läbi käinud ehk 15–20 osalejat. Noored on erinevas vanuses, kõige noorem on olnud 8-aastane ja kõige vanem 19. 

Kalastusring toimub nii sise- kui välistingimustes. „Sisetingimustes õpime tundma kalu, tegema sõlmi ja korrastama kalavarustust,“ selgitab Aivo Meema. „Kalastamas käime erinevatel veekogudel. Püüame väiksemaid kalu nii talvel kui suvel.“ Kokku saadakse reeglina üks kord kuus, kuid kui noored soovi avaldavad, siis on ka tihemini kokkusaamisi korraldatud. 

„Osalustasu ei ole meil kunagi olnud,“ ütleb Meema. „See seaks noorte osalemisele piirid.“ Tegevusi rahastatakse haridus-ja teadusministri 29.06.2015 käskkirja nr 281 „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivelisuse parandamine“ alusel Euroopa Liidu Sotsiaalfondi kaasrahastusel.

„Meie ringiga saavad soovijad jooksvalt ühineda,“ sõnab Meema. „Ka poole aasta pealt, kui huvi on.“

Seni ei ole ringi liikmed võistlustel osalenud, kuid ringisiseselt on kalastusringi noored omavahel jõukatsumisi korraldanud ning välja selgitanud noore, kes kõige rohkem kalu püüab. Võistlused on plaanis tulevikus nii maakonna noorte seas kui laiemalt. 

Kalastusring Otepää avatud noortekeskuses

Üritused: kord kuus, vahel sagedamini

Osalustasu: puudub

Juhendaja: Aivo Meema

Vt ka noortekeskus.eu

Tallinn: Tondiraba huvikooli kalastusring

Osalustasu: 4 h nädalas = 25 eurot, 6 h nädalas = 30 eurot

Vt ka tallinn.ee/tondirabahk

Rõngu: avatud noortekeskuse kalastusring

Üritused: 2 x kuus

Juhendaja: Riho Pärg

Osalustasu: puudub

Vt ka noored.rongu.ee

Palupera: Avatud Hellenurme Noortekeskuse kalastusring

Üritused: 2 x kuus

Osalustasu: puudub

Juhendaja: Riho Pärg

Vt ka noored.palupera.ee

Sangaste: avatud noortekeskuse kalastusring

Üritused: alates oktoobrist 1 x nädalas

Osalustasu: puudub

Juhendaja: Valdo Karavin

Registreerimine: tel 5398 9514, Marju Karavin

Kuuldavasti tegutseb kalastusring ka Puka avatud noortekeskuse juures, kuid artikli trükkimineku ajaks ei õnnestunud meil asjaosalisi tabada.

Kui mõni kalastusring üle Eesti peaks olema meil siiski kahe silma vahele jäänud, siis võtke palun julgesti ühendust [email protected].

Artikkel on ilmunud ajakirja Kalale! septembri/oktoobri numbris 2017.