Blogid
6. jaanuar 2019, 22:00

Jõelähtme elanikud näevad lõhet kahjuks vaid Keila-Joal

Rohelise kooli projekt: lasteaiapere ja külarahva ühiskülastus Keila-Joale

Sügiskuudel on lõhe, meri- ja jõeforelli jaoks kudeaeg. Lõhe ja meriforell on siirdekalad, kes tulevad jõgedesse sigima soolasest mereveest. Meriforelli paikne vorm jõeforell elab jõgedes ja ojades ning eelistab elupaigana rohkem mudapõhja, kudemiseks otsib ta aga kruusasema paiga. Lõhelised eelistavad kudemiseks hapnikurikast, kivise ja kruusase põhjaga jõelõiku. Selleks, et siirdekalad saaksid rahulikult paljuneda, on siseveekogudes kehtestatud püügikeeld, millest kinnipidamine on vajalik, et tagada lõheliste looduslik taastootmine ning püügivõimaluste olemasolu ka tulevikus. Kalavarud on rahvuslik rikkus, mis ka strateegiliselt ülioluline.

Matk toimus õhtusel ajal taskulampide valgel. Just niiviisi olevat kõige parem kalu näha. Päevasel ajal peegeldub valgus veepinnalt tagasi ja kalu on vees raskem näha. Suurte kalade nägemine nii madalal vees ja nii kalda lähedal oli täiskasvanutelegi suur elamus! Suurim kala, mida me nägime, oli hinnanguliselt kümnekilone. Oli see vast suur pirakas kala! Lastele meeldis õhtune rännak väga, mõnes pisemas põnnis tekitas õhtupimedus ka natuke hirmu, aga turvaliselt emme või issi käekõrval said kõik mured murtud ja hirmud seljatatud. Ilmselt õhtu kõige erkstreemsem hetk laste jaoks oli jõe ületamine mööda üle jõe kukkunud suurt puutüve. Matk lõppes kauni Keila joa ääres. Juga on õhtusel ajal kaunilt valgustatud ja igati vaatamist väärt. Sinna kanti tasub kindlasti minna nii suvel, talvel, päeval kui ka õhtul pimedas.

Toeta Jõelähtme kohalike elanike soovi avada siirdekaladele rändeteed ja anna allkiri: https://petitsioon.ee/jagala-jogi-lohejoeks 

Artikkel on esialgselt ilmunud Jõelähtme Teatajas