Rando tuisk isetehtud landiga Foto: Fotod: Rando Tuisk
Kasulik
14. mai 2019, 15:00

Tee ise: kalapüügilant koduste vahenditega

Professionaalne landimeister annab nõu, kuidas iga lahtiste kätega kalamees või -naine saaks koduste vahenditega kalapüüdmise elamusele boonust luua ehk ise landi valmis teha.

Professionaalne landimeister annab nõu, kuidas iga lahtiste kätega kalamees või -naine saaks koduste vahenditega kalapüüdmise elamusele boonust luua ehk ise landi valmis teha.

Tihti jäävad paljud asjad, millega varem kokku pole puutunud, tegemata, sest tegijal pole omast arust õigeid vahendeid või oskusi. Laias laastus ongi see arvatavasti tõsi, sest keegi ei kujutaks ju ette olukorda, kus näiteks keegi suvalisel hetkel oma äranägemise järgi südamekirurg olla proovib. Kuid tõsiste asjade kõrval on hulk kergemat sorti meelelahutust, millest ei sõltu otseselt miskit. Kui see välja ei tule, siis äärmisel juhul kaotad oma elust mõne tunni või päeva – ja sedagi ainult siis, kui sa tegemise protsessi nautida ei suutnud.

Üks selliseid asju on kindlasti landitegu, mis võib tunduda hirmsam kui tegelikult on, sest asjakohastest õpetustest paistab, et vaja on materjali ja tööriistu, mida tavalises kodus kindlasti ei leidu. Õiged lakid, õiged värvid, õige puit, õige traat, aluskate, pealiskate, fooliumkate, lintsaag, aerograaf, kompressor jne. Kui koolipoiss oled ja kohe taskuraha kõrvale panema hakkad, siis paari-kolme aasta pärast võid juba proovida oma elu esimest lanti teha.Eelkirjeldatud asjad on vajalikud abimehed ja minul on need kõik olemas. Olemas on palju rohkem vahendeid, mida lantide tegemiseks vajan. Õnneks pole need siiski määrava tähtsusega ja nende puudumine ei tähenda, et ei võiks proovida teha oma elu esimest voblerit. Ma tean seda, sest olen kunagi poisikesena nii teinud. Sel ajal polnud lihtsa arvutiga ligipääsu infole, kuidas teised lante teevad. Aga tagantjärele mõeldes andis see ka teatud tegutsemisvabaduse: nii nagu puudus teadmine, kuidas teha lanti, puudus ka teadmine, kuidas mitte teha lanti. Ja tänu sellele tegid, kuidas oskasid, ja sellest, mis oli.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99