Loomaarstide pilgu all paranevad kaks õnnetut tiivulist kiirelt, ent kaeluskotkaste populatsioonile võis vahejuhtum siiski hävitav ollaFoto: Zuma Press/Scanpix
Loomad
14. mai 2019, 18:45

Iisraeli võimud arreteerisid raisakulle mürgitanud mehe (1)

Politsei vahistas mehe, kes ainuisikuliselt mürgitas pea poole haruldase raisakotkaliigi populatsioonist, vahendab BBC.

Kinnipeetu on 30ndates eluaastates meesterahvas, kes pani loomavastased kuriteod toime Iisraeli annekteeritud Golani kõrgendikel. Mees elab seal ühes beduiinide külas.

Golani kõrgendikud on vaidlusalune maa-ala, mille Iisrael annekteeris 1967. aastal, kuid mis kuulub Süüriale. 1981. aastast kehtivad seal Iisraeli seadused ja valitsus.

Inimeste omavahelistest konfliktidest ja tülidest ei hooli aga Golani kõrgendike asukad loomade maailmast. Nende seas on ka haruldased kaeluskotkad, kelle populatsioon kõrgendikel muudkui väheneb. Möödunud reede hommikul leidsid kohalikud kaheksa teadaolevalt kahekümnest Golani kaeluskotkast surnuna – pea pooled. Kaks hingevaakuvat kotkast viidi kohalikku loomakliinikusse.

Iisraeli politsei ei avalda, mis võis olla kotkaid tapnud beduiini motivatsioon, ent kohaliku meedia andmeil tahtis mees eemal hoida kiskjaid, kes kariloomi tapavad, mitte juba lõpnud loomast toituvaid raisakotkaid. Ta kallas ühe surnud lehma korjusele suure koguse mürki, aimamata, et korjus on raisakotkastele eriliselt ahvatlev maiuspala. Lisaks lindudele leidis politsei lehmarümba lähistelt ka kaks surnud šaakalit ja rebase.

Loomaarstide pilgu all paranevad kaks õnnetut tiivulist kiirelt, ent kaeluskotkaste populatsioonile võis vahejuhtum siiski hävitav olla Foto: Zuma Press/Scanpix

Loomaarstid kinnitavad, et kaks mürgistuse üle elanud kotkast paranevad jõudsalt ning pääsevad tõenäoliselt peagi tagasi vabadusse. Sellest hoolimata võis tegu olla lõpliku löögiga õnnetute lindude niigi kehvale olukorrale. Kaeluskotkaste arvukuse vähenemise üks peamisi põhjuseid kõrgendikel ongi just kohalike põllumeeste komme kiskjaid oma kariloomadest mürgiga eemale peletada.