Bangladeshi kalapaadid seisavad suve teise pooleni tööta. Foto: Pixabay
Kalapüük
21. mai 2019, 12:35

Bangladesh lõi kalade kaitseks 65päevase püügikeelu (1)

Bangladeshi riik Lõuna-Aasias püüab taastada kahanevaid kalavarusid ning keelas seetõttu oma rannikuvetes 65 päevaks igasuguse kalapüügi.

Valitsuse esindaja ütles BBCle, et esmaspäeval alanud keelu alla käivad kõik kalastamisalused ning rannavalve kontrollib sellest kinnipidamist.

Tuhanded kalamehed protesteerivad valitsuse otsuse vastu, öeldes, et keeld jätab neid igasugusest sissetulekust ilma.

Kalapüügikeeld kestab 20. maist 23. juulini ja on mõeldud kalade kaitseks kudemisperioodil.

„Ühel päeval [kala]varud ammenduvad, kui me neid jätkusuutlikult ei kasuta,“ teatas kalanduse ja loomakasvatuse minister Ashraf Ali Khan Khasru. „Me peame laskma kaladel kasvada ja kudeda. Vastasel korral kannatame tulevikus.“

Valitsuse teatel kontrollivad püügikeelust kinnipidamist Bengali lahes nii rannavalve kui merevägi.

Bangladesh on varem lühemaks ajaks keelanud kutselise kalapüügi, aga seekordse otsuse teeb haruldaseks tõik, et keelu alla käivad kõik kalapaadid ja see kestab 65 päeva. Ka on valitsus teatanud, et samasugune keeld kehtib kevadel ja suvel ka edaspidi.

Kalastusorganisatsioonid on kutsunud peaministrit üles keeldu üle vaatama ja ühtlasi taotlevad nad kompensatsiooni.

Kalad, nagu näiteks heeringlane hilsa moodustavad olulise osa kohalike menüüst ja hilsat töödeldakse ka ekspordiks. Ülepüügi tõttu on selle kala varud kahanenud. Bangladesh püüab umbes 60% maailma hilsadest ja selle kala turuosa väärtust hinnatakse enam kui kahele miljardile dollarile.