Foto: Pixabay
Kalapüük
4. juuni 2019, 10:19

Inimõiguste organisatsioon: kalakonservide tootjatel pole orjatööjõu kasutamisest aimugi

Umbes 80% maailma suurimatest tuunikalakonservide tootjatest ei tea, kes on neile tarnitud kala püüdnud. Nii valitseb fakti avalikustanud inimõiguste organisatsiooni teatel oht, et kalapüügi vallas toimub orjatööjõu kasutamine ning inimeste ekspluateerimine.

Ühendkuningriigis tegutsev äri- ja inimõiguste uuringute keskus BHRRC küsitles 35 tuunikala töötlejat ja kaubandusketti ning vaid 20% neist kirjeldas täpsemalt oma tarneahelat Vaikse ookeani regioonist. Seal püütakse 60% kogu maailma tuunikalast, vahendas Daily Mail.

Vaid seitse ettevõtet – sealhulgas näiteks maailma suurim tuunikalakonservide tootja Thai Union – avalikustasid täiel määral oma tooraine päritolu.

Nii valitsused kui ka tarbijad tahavad üha enam teada, milliseid meetmeid rakendavad ettevõtted selle kindlustamiseks, et nende tarneahelates ei kasutataks orjatööd.

„Tänapäevase orjuse sünnipaik on kalatööstus ning just tuunikala puhul on tarneahel kauge, keerukas ja läbipaistmatu,“ sõnas Amy Sinclair BHRRCst. „Hoolimata sellest, et aastaid on paljastatud šokeerivaid kuritarvitamise juhtumeid, võtavad tuunikalatootjad töötajate kaitseks väga vähe ette.“