Illustreeriv fotoFoto: Laura Oks
Eesti uudised
4. juuni 2019, 20:02

MÜRGIKALA SKANDAAL | Eestist pärit nakatunud kala tappis viis sööjat (45)

Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) andmeil pärinevad mürgise bakteriga nakatunud külmsuitsuforellid ja -lõhed Eestist. Eesti kalafirma juhi vastulauset EFSA väidetele võib lugeda SIIT.

Viies riigis haigestus vahemikus 2014–2019 kokku 22 kala tarbinud inimest, kellest viis on tänavu 4. juuni seisuga surnud.

EFSA teatab oma kodulehel, et Eestist pärit kaladel tuvastati Listeria monocytogenes, eluohtlik bakter, mis põhjustab listerioosi. Põletikuline haigus ohustab ennekõike nõrgema immuunsüsteemiga inimesi, eakaid ja väikesi lapsi.

Bakter jõudis lisaks Eestile, kus arstid tuvastasid suitsukalast põhjustatud listerioosi kuuel inimesel, ka teistesse riikidesse: Taani (9 haigusjuhtumit), Soome (2), Prantsusmaa (1) ja Rootsi (4). Viimane listerioosijuhtum, mida EFSA Eesti kalaga seostab, avastati selle aasta veebruaris Taanis.

Ehkki EFSA andmeil pärinevad nakatunud kalatooted Eestist, ei ole amet jõudnud veel lõplikult välja selgitada, millisest kala töötlemise punktist bakteri levik täpsemalt alguse sai. Seni hoiatab EFSA, et mürgistusjuhtumeid võib tulla veelgi. Et kalade päritolumaa on Eesti, tuvastasid EFSA teadlased geenitehnoloogiat kasutades ja toodete müügiajalugu uurides.

Mürgikala skandaalist loe lähemalt SIIT.