Karpkala.Foto: Pixabay
Kalapüük
7. juuni 2019, 11:01

Ameeriklased katsetavad karpkala vastu võitlemises herpest ja kalakahurit (4)

1880ndatel tõi USA valitsus Saksamaalt sisse 300 karpkala. Juba paarkümmend aastat hiljem saadi aru, et see oli suur viga: vähenõulik karp ajab veekogud mudaseks ning suretab teised liigid välja. Karpkalade tõrjeks katsetatakse USA Kesk-Läänes nüüd näiteks kummalist kahurit ja mõeldakse isegi herpesviiruse levitamise peale.

Whooshh on kõrgtehnoloogiline kalade eemaldamise süsteem, mis kujutab sisuliselt segu kartulipüssist ja pneumaatilisest torust, kirjutab New York Times. Süsteemi katsetab Minnesota invasiivsete veevõõrliikide uuringute keskus, püüdes leida kõige efektiivsemat viisi karpkalade arvukuse piiramiseks.

Teadlased on muuhulgas püüdnud luua häid elutingimusi päikeseahvenale, kes sööb karpkala marja ja pidurdab nii karbi paljunemist. Katsetatakse ka näiteks elektroonilisi aedikuid, mis suunavad karpkalad püügivõrkudesse. Ning üks leitud viis kannab nime „Juuda tehnika“: sügisel püütakse ja märgistatakse mõned karbid ning kuna kalad liiguvad parves, siis saab neid hiljem püüda võrkudega GPSi signaali järgi.

Teadlased eksperimenteerivad ka mürkide ja patogeenidega. Muuhulgas on avastatud, et koi herpesviirus mõjutab vaid koikalu ja nende sugulasi karpe: vastav nakkus tapab kuni 90% kaladest. Teadlased märgivad. et selle viiruse ärakasutamine ei pruugigi olla midagi ulmelist.

Aga tagasi Whooshhi juurde. Algselt loodi see vaakumtorusüsteem selleks, et aidata lõhedel takistusi ületada. Karp on aga nutikas kala ja vabatahtlikult vaakumtorusse minna ei taha. Nii kasutatakse seda sunniviisilise transpordisüsteemina. Võrkudega püütud karpkalad topitakse torusse ja imetakse sealt eemal asuvatesse konteineritesse. Seal kalad hukatakse ning kas tehakse kompostiks või viiakse loodusparkidesse huntide ja karude toiduks.