Kel ülemus lubab, võib uuel nädalal mõnusasti rannaliival tööd teha.Foto: Phovoir/Scanpix
Ilm
16. juuni 2019, 19:40

ILMAENNUSTUS: jaanieelne töönädal on mõnusalt soe, laupäev toob paduvihma (20)

Esmaspäevale langev jaanipäev tähendab, et järgmisele viiele tööpäevale järgneb tavapärasest pikem nädalalõpp. Enne tuleb aga need eelnevad tööpäevad kuidagiviisi välja kannatada, mis on seda keerulisem ülesanne, et ilmataat lausa kutsub õue lustima.

Riigi Ilmateenistuse prognoosi kohaselt uuel töönädalal päevane temperatuur naljalt alla 20 kraadi ei lange. Vihma kätte jäämise ohtu suurt pole – esmaspäeval võib tulla hoovihma, ülejäänud töönädal on pigem kuiv, kui mõni üksik kastmishimuline pilv välja arvata.

Esmaspäevast kolmapäevani jäävad prognoositavad päevased soojakraadid 18 ja 24 pügala vahele, Kagu- ja Ida-Eestis võib-olla mõned kraadid enamgi.

Tallinlased suurest suvesoojast neil päevil veel osa ei saa. Portaal yr.no ennustab, et esmaspäevane maksimum on 20, teisipäevane 18 ja kolmapäevane 22 kraadi. Venelaste Gismeteo.ru on täpselt kraadi võrra optimistlikum: Tallinnasse lubatakse 21, 19 ja 23 kraadi.

Neljapäeval suureneb Skandinaavia madalrõhuala surve ja lõunavoolus võib meieni jõuda jälle väga soe õhumass, mis tõstab õhutemperatuuri üle 25 kraadi, ennustab Riigi Ilmateenistus. Ilm on peamiselt sajuta. Tuul pöördub läänest lõunakaarde. Õhutemperatuur on öösel 10-15, päeval 23-28 kraadi.

Yr.no hinnangul tõuseb neljapäeval Tallinnas temperatuur 24, Tartus 28 kraadini. Pärnakad peavad leppima samuti 24 kraadiga. Ilm on kas täiesti või kohati pilves ning Tallinnas on vene portaali hinnangul ka väike äikeseoht.

Reedelgi jääb riiklikul hinnangul kehtima varem mainitud temperatuurivahemik 23-28 kraadi, kuid sajuvõimalus suureneb. Yr.no andmeil peavad vihmaga arvestama eelkõike tallinlased, Gismeteo lisab taas äikesevõimaluse.

Suurem sadu, et mitte öelda puhas paduvihm, peaks kogu Eestist üle käima laupäeval, kuid jaanipidustusteks on praegu prognoosid pigem kuivad – kuigi mitte kõige soojemad. Maksimumtemperatuurid jäävad 23.-24. juunil rannikul 20 kraadi peale või alla, Gismeteo lubab sisemaale paar kraadi rohkem.