Foto: Pixabay
Kalapüük
19. juuni 2019, 10:02

Kempsu visatud kuldkalad ummistavad võõrliigina Ameerika suurt järvistut?

Väidetavalt rikuvad USA ja Kanada piiril olevas suures järvistus looduslikku tasakaalu sinna inimeste akvaariumitest jõudnud kuldkalad. Äsja olevat Niagara jõel püütud lausa hiiglaslik 36-sentimeetrine kuldkala.

Daily Maili teatel jagas väidetavalt 14. juunil tabatud 14-tollise kuldkala fotot sotsiaalmeedias Buffalo Niagara Waterkeeperi grupp ehk kohalik keskkonnaaktivistide rühmitus.  

„Sellepärast ei tohigi kunagi kalu vetsust alla lasta,“ öeldi vastava postituse juures.

Rühmituse teatel püüti hiigelkalake reoveepuhastussüsteemist allavoolu ja seetõttu eeldatakse, et kala pärineb kellegi kempsupotist.

„Kui te ei saa oma lemmiklooma pidada, siis viige ta tagasi poodi, selmet ta vetsust alla lasta või vabastada,“ lisas keskkonnarühmitus.

Nende kinnitusel on suurt järvistut tabanud kuldkala kui võõrliigi tulv. Näiteks Ontario järves arvati mullu elavat 40-50 miljonit kuldkala.

Ontario kuningliku botaanikaaia juhi Tys Theysmeyeri sõnul on võõrliigi arvukus viimastel aastatel plahvatuslikult kasvanud just seetõttu, et inimesed lasevad oma lemmikuid loodusesse vabaks. Tulemuseks on kahanevad toiduvarud ja seetõttu kannatavad veekogude põlised asukad. Theysmeyer kinnitab, et näiteks konnade, muude kalade, kilpkonnade ja salamanderite arvukus on seetõttu juba kahanenud.