Foto on illustreeriv.Foto: Pixabay
Kalapüük
21. juuni 2019, 09:47

Keskkonnainspektorid trahvisid kiirustavaid kalamehi

Keskkonnainspektsioon tegi Emajõel kohavarude kaitseks kontrolli ning tõmbas liistule kalamehi, kes olid läinud püügile liiga varakult ehk keeluajal. Mitmele kohakütile tõi vähemalt poolesajaeurose trahvi ka see, et kiiruga või kohmakalt mõõtes oli alamõõduline kala jäetud vette tagasi laskmata.

Emajõe suudmest kuni Koosa jõeni oli kuni 15. juunini kalapüük keelatud. Sellele vaatamata oli püügihuvilisi palju.

Möödunud nädalavahetusel (14. -16. juunini) toimunud järelevalvereidide käigus kontrollis inspektsioon Emajõel sadu paate ja alustas üle 30 menetluse.

Enamik nendest menetlustest on seotud kalapüügiga Emajõel keelualas (Emajõe suudmest kuni Koosa jõeni) enne keeluaja lõppu ehk 14. ja 15. juunil.

15 alustatud menetlust on seotud alamõõdulise koha püügiga.

Alamõõdulist koha on Emajões päris palju ja seetõttu satub neid väga sageli ka kalastaja õnge otsa. 

Seaduse järgi tuleb alamõõduline kala tuleb kohe veekogusse tagasi lasta. Kõik kalad, mis paati või sumpa pannakse, peavad olema mõõdulised. Samas arvavad paljud kalamehed, et tugevalt vigastatud kalad on nagunii hukule määratud ja need võib endale jätta. See on ekslik arusaam. Ka vigastatud alamõõdulised kalad peab veekogusse tagasi laskma.

Omaette küsimus on kalade mõõtmine. Kalade pikkust tuleks hinnata võimalikult täpselt ja selleks võiks paadis olla olemas mõõdulint. Kala täispikkust (L) mõõdetakse kala ninamikust (suu suletud) kuni sabakiirte lõpuni. Mõõduliseks loetakse vähemalt 46 cm pikkune koha kala. Võrtsjärves on koha alammõõduks 51 cm.

On olnud juhtumeid, kus paadis olevad kleebitavad mõõdulindid on sentimeetriste kriipsudega ja nende järgi on raske kalade täpset pikkust hinnata. Mõõtmisviga on +-0,5 cm ehk siis 45 cm pikkune koha (milliseid ongi jões palju), on ikkagi alamõõduline ja tuleb vette tagasi lasta. 

Ühel kalastajal oli kleebitav mõõdulint plastikpaadi kaarduvas esiosas ja kõigi kalade mõõtmisel tekkis 1 cm viga. Mõõtmiseks on kasutatud ka näiteks ühemeetrist mõõdulinti (võtmehoidjat) ja kui kala mõõdeti ninamiku tipust kuni saba otsani, jäi kala kumerus sisse ja jällegi selgus mõõtealusel mõõtes, et kalad olid alamõõdulised.

Alamõõduliste kalade püügi korral tuleb lisaks rahatrahvile (mis sõltuvalt asjaoludest võib olla kuni 1200 €) tasuda ka keskkonnale tekitatud kahju, mis ühe alamõõdulise koha puhul on 50€.

Ehkki keeluaeg on praeguseks möödas, jätkab keskkonnainspektsioon kontrollreide Emajõel. Tähelepanuta ei jää ka kõikvõimalikud peidupaigad paatides.