Foto: Eesti Loomakaitse selts
Eesti uudised
25. juuni 2019, 07:20

Kadunud kuulsa hundi must kast jäi leidmata (16)

Siiani pole tuvastatud talvel Sindi paisust päästetud, kuid nüüd teadmata kadunuks jäänud GPS-saatjaga hundi n-ö musta kasti, mis saadab välja asukoha signaale ka olukorras, kui aparaat satelliitide vahendusel enam ei suhtle. 

Hundi kurvast saatusest teatas riigikogulane Peeter Ernits Facebookis: „Eesti, ilmselt ka maailma kuulsaim hunt on tapetud. Veebruaris Sindi paisu äärsest jääkülmast veest päästetud ja hiljem meeste poolt soojendatud ja saatjaga varustatud noor susi lasti äsja Virumaal maha.“ Hundi surnukeha pole aga leitud. „Kuniks hunti, asitõendeid, paikapidavaid tõendeid või usaldusväärseid allikaid (nägijad-kuuljad) pole leitud, ei tea me täpselt, mis hundiga võis juhtuda. On ta jäänud auto alla, kukkunud kusagile auku või on midagi GPS-saatjaga juhtunud – ei tea,“ on öelnud keskkonnaagentuuri kommunikatsioonijuht Valdo Jahilo. Ei saa välistada, et hunt võis kusagil uppuda.

Hundil oli ka nn must kast, mis asub samas GPS-jälgimiskaeluses ja on nii-öelda tagavaravariant, kui GPS-signaal peaks kaduma. Hädaabi signaallaineid on võimalik spetsiaalse aparaadiga avastada juhul, kui satutakse kaelusele mõnesaja meetri lähedusse. Paraku ei leitud ka neid signaale metsas leitud, et see hundi asukoha juurde juhataks, sõnas Jahilo.

Eesti jahimeeste seltsi teatel saabus neile võidupühal Facebooki teade kodanikult, et Ida-Virumaal Aidu karjääris vee all on leitud ketiga kivi külge aheldatud loom. Alguses tundus teatajale, et see on koer, aga siis meenus talle kaelustatud hundi signaali kadumine ja sellega seonduv. Juhtunust teatati keskkonnainspektsiooni valvetelefonile.