Mõõkvaalad, foto on illustreeriv.Foto: Pixabay
Kalapüük
25. juuni 2019, 10:48

Putini survel algas Venemaal vangistatud vaalade vabastamine (1)

Venemaal alustati ligi saja kuude kaupa nn „vaalavanglas“ kinni hoitud valgevaala ja mõõkvaala vabastamist. Teemaparkide tarbeks püütud ja Kaug-Idas kinni hoitavad vaalad pääsevad vabadusse pärast rahvusvahelist pahameeletormi ja president Vladimir Putini sekkumist.

„Vaalavangla“ oli üks teemasid ka Putini hiljutises telesaates, kus ta vastas traditsiooniliselt otse-eetris inimeste küsimustele, vahendas New York Times.

Esimesed kaks mõõkvaala ja kuus valgevaala laaditi neile ligi kaheksa kuud vanglaks olnud väikestest aedikutest veokitele paigaldatud reservuaaridele. Veeloomad veedavad neis kuus päeva, et jõuda 1800 kilomeetri kaugusele Shantari saartele Ohhoota meres – piirkonda, kust nad mullu püüti.

Vaalad püüti kinni nelja ühe mehega seotud eraettevõtte poolt. Firmad kasutasid auke Venemaa seadustes ning püütud vaalad taheti müüa Hiinasse teemaparkides näitamiseks. Esialgu viidi veeloomad aga Vladivostoki lähistele Srednaja lahte, kus nad sattusid keskkonnaktivistide ja ajakirjanike vaatevälja ning vallandasid rahvusvahelise skandaali.

Putin märkis oma telesaates, et firmad oleks püütud vaalade pealt teeninud üle saja miljoni dollari. „Sellepärast on siin mitmeid huvitatud pooli ja probleemi polnud lihtne lahendada,“ sõnas Venemaa president. „Kui suur raha on mängus, siis on alati keerukam asju lahendada. Tänu Jumalale, et lahendus leiti.“