Vikerforell.Foto: Pixabay
Kalapüük
25. juuni 2019, 11:41

Lohakas kalakasvataja reostab järvi võõrliigiga

Ühendkuningriigi suurima forellikasvataja Dawnfreshi kalakasvandusest Šotimaal Loch Etive’i järvel on hiljuti teadaolevalt põgenema pääsenud vähemalt 2500 vikerforelli.

Vikerforelli sattumine loodusesse sai avalikuks, kui Awe’i jõel hakkasid õngemehed ja teadlased korraga metsiku forelli asemel just seda liiki tabama.

Rühmitus Etive’i Järve Sõbrad (Friends of Loch Etive, FoLE) teatas, et jõgi on paksult vikerforelli täis ja ökosüsteemi jaoks on tegu katastroofiga. Võõrliik vikerforell konkureerib toidu pärast kohaliku metsiku lõhe ja forelliga ning kujutab nii pärismaistele liikidele ohtu.

Rühmitus märkis, et Dawnfresh on varemgi korduvalt kasvatuspuuridest kalu kaotanud: viimase 11 aasta jooksul Loch Awe’i ja Loch Etive’i järvedel teadaolevalt oma 30 000.  

„Nüüd küll aitab,“ teatasid aktivistid. „Hoolimata kõigist Dawnfreshi lubadustest, on selge, et avatud puuridega kalakasvatamine, nagu Dawnfresh seda Loch Etive’il neljas kohas viljeleb, ei sobi kokku metsiku lõhe asurkonnaga.“

 FoLE kutsub valitsust üles sundima ettevõtet oma kalakasvandusi Etive’i järvelt ära kolima ning kalakasvatamise reegleid karmistama.