Ühispildile on jäädvustatud alates vasakult: Raivo Markov, Andres Habak, Arvo Veske (84 a), Ülo Taimla, Ülo Johanson, Viktor Katenev, Laile Berg (Kotsar), Toomas Kongi, Monika Meho (Poll), Allan Lahi, Kaupo Ojavee (kükitab), Ain Meikop, Avo Kaur, Margus Viigimaa ja Ants Barot. Foto: Toomas Kongi
Mitmesugust
12. juuli 2019, 14:00

Eesti casting 50! Ülevaade spordiala harrastamise ajaloost

Eesti Castingu Liidu juht annab lühiülevaate spordiala Eestis harrastamise ajaloost ja juubeli tähistamisest.

Eesti kalamehed hakkasid omavahel spinningu täpsus- ja kaugusheidetes mõõtu võtma juba 1950. aastatel. Kasutati saadaolevat varustust – Nevskaja tüüpi roteeruvat inertsrulli, algul 40-, hiljem 30grammist raskust ning sellele vastavat varustust. Vaba maailm oli selleks ajaks ammu tutvunud nii haspel- kui ka multirullidega. Casting oli arenenud iseseisvaks spordialaks ja saanud 1957. aastal Rahvusvahelise Olümpiakomitee tunnustuse. Siiski polnud ka raudne eesriie päris rauast ning info moodsast võistlusformaadist oli jõudnud ka Eestisse. Esimene teadaolev kodumaine casting'u võistlus peeti 50 aastat tagasi Paides, võistlust kajastas Õhtuleht (pildil).

Kahel Eesti casting'u ajaloo suurmehel, Raivo Markovil ja Ülo Johansonil tekkis plaan kutsuda möödunud aegade tegijad kokku ning meenutada ühiselt 50 aasta möödumist esimestest Eesti ametlikest kaasaegse casting'u võistlustest. Plaan sai teoks juuni lõpus Käreveres Raivo Markovi kodus, kus viimane peab ka paadirenti. Kogunes hulk möödunud aegade tegijaid, sideme tänase päevaga lõi allakirjutanu, kes Eesti casting'ut kümmekond viimast aastat vedanud.

Kui casting'u esimesel perioodil võideti trofeesid Balti matšidel ja ajakirja Rõbolovstvo i Rõbovodstvo karikavõistlustel, mida peeti NSV Liidu meistrivõistlusteks, siis nüüdisajal on ette näidata kaks maailmameistrit ja seitse MMi tiitlit, kamaluga muud värvi medaleid ja esitosinakohti peale. Kõik tulemused on leitavad EOK portaalis sport24.ee. Tuleb muidugi täpsustada, et NSV Liidu aegadel rahvusvahelistele tiitlivõistlustele ei pääsetud.
Emotsionaalses plaanis jäi meelde vana spordisõpruse taasärkamine, sõbralikud aasimised ja veteranide rõõm selle üle, et Eesti casting elab ja areneb. Esimene NSV Liidu mitteametlik meister Ülo Johanson meenutas vormi peentimmimist Balti matšideks ning ajateenistuse-aegseid kogemusi Leningradis, kus mõnigi treeningukaaslane tuli järgmisel päeval väeosas vastu majorivormis. Raivo Markov esitles omaaegseid Tartu casting'u vaimse isa Vladimir Polli tehtud ritvu, mis olid ehitatud ümber Ida-Saksa teleskoopidest. Neist lendõnge ridvaga saavutas Raivo esimesena Eestis lendõnge täpsusheidetes 100 punkti ehk maksimumi. Viimane Tartu klubi juhataja, casting'u algaastate naistearvestuse suveräänne liider Monika Meho (Poll) tutvustas hoolikalt komplekteeritud klubi ajalooalbumeid.
Peale meenutuste peeti maha ka omavaheline mõõduvõtt spinningu täpsusheidetes ning tuleb tunnistada, et lihasmälu on tegijail endiselt alles ja meisterlikkus on korrapäraste treeningutega taastatav.
Nii mõnigi heitjatest plaanib tulla 3. augustil Tallinna hipodroomil peetavatele Eesti meistrivõistlustele kas lihtsalt vaatama või ka ise kaasa lööma. Järgmine kokkusaamine on plaanis aasta pärast. Eesti Castingu Liidul on väga hea meel, et veteranid tunnevad ala vastu huvi. Loodame neid rohkem meie võistlustel kohata ja miks mitte oskusi üles soojendada, lihvida ja proovida jõudu põhjamaade veteranidega ning veteranide MMil. Kui piirkondades leidub noortega tegelemise huvilisi, siis ollakse meeleldi nõus kaasa lööma.