Pino oma 30. sünnipäevalFoto: Stanislav Moshkov
Eesti uudised
10. juuli 2019, 10:48

Suri loomaaia kõrges eas šimpans Pino (10)

Tallinna loomaaed teatas Facebookis kurba uudist, et nende loomapere hulgast on lahkunud 32aastane isane simpans Pino, kellel oli raskekujuline südamepuudulikkus.

Isase šimpansi tervis halvenes pärast jaanipäeva ja lõpuks otsustati loom uinutada ja viia läbi põhjalik kompleksuuring. Protseduuri läbiviimisel osalesid Eesti Maaülikooli spetsialistid, inimarstid Tartu Ülikooli Kliinikumi intensiivravi osakonnast ja Põhja-Eesti Regionaalhaiglast.

8. juulil läbi viidud protseduur toimus plaani kohaselt, kuid kahjuks andis diagnoos lootusetu prognoosi. Pinol diagnoositi raskekujuline südamepuudulikkus, mille tagajärjel oli tekkinud äge neeru- ja maksapuudulikkus. Arstid üritasid looma stabiliseerida 17 tundi, kuid Pino süda ei pidanud vastu ja ta suri 9. juulil kell 15.30.

Loomaaia postituses selgitati, et 32 eluaastat on isase šimpansi jaoks suhteliselt kõrge vanus ja südamepuudulikkus ehk südame laienemine on isaste šimpansite kõige sagedasem surma põhjus. Pino isa Amsterdami loomaaias eutaneeriti sarnase probleemi tõttu.

24. juunil 1987. aastal Amsterdami kuninglikus loomaaias Natura ARTIS Magistra sündinud Pino saabus Tallinnasse 1994. aasta juunis ja elas loomaaia troopikamajas 25 aastat. Tema seltsilisteks olid šimpansid Betty ja Quincy.
Sügav kaastunne šimpansite talitajaile ja kõigile, kes Pinot tundsid.