Foto: Pixabay
Kalapüük
17. juuli 2019, 11:35

VETE HIRM: mida on hea teada haidest?

Läänemeres supeldes või kalastades on võimalus haikalaga kohtumiseks olematu, kuid paljud maarjamaalased puutuvad sooja suve või uusi kalapüügikogemusi otsides kokku ka vetega, kus neid hirmutavaid hambulisi veeloomi leidub. Haidest pajatavad õuduslood ja „Lõugade“ stiilis filmid on aga siiski suuresti liialdatud. CNN tõi äsjase „haiteadlikkuse päeva“ puhul välja rea huvitavaid haiteemalisi fakte.

Haid võitlevad globaalse soojenemise vastu edukamalt kui sinu metallkõrred

Kuna haid on mere toiduahela tipus, siis hoiavad nad oma saagi arvukust kontrolli all ja nii loodust tasakaalus. Näiteks: haid söövad merekilpkonni, kes söövad suurtes kogustes meriheina. Merihein aga hoiab endas suuri koguseid atmosfäärist pärinevat süsinikdioksiidi. Kui merekilpkonnad liigselt paljunevad, siis satub see CO2 hoidla löögi alla.   

Haid elasid dinosaurused üle

Ja mitte ainult: haid olid maakeral olemas juba 190 miljonit aastat enne seda, kui dinosaurused siia ilmusid. Leitud on haide kivistisi, mis on 450 miljonit aastat vanad.  

Haid on hambaarsti õudusunenägu, aga sind nad enamasti närima ei kipu

Keskmiselt on haidel 45 hammast seitsmes reas. Elu jooksul kaotavad haid neid 30 000 tükki, mistõttu on ookeanipõhi nendega üsnagi tihedalt kaetud.

Suure valgehai hammustuse tugevus on umbes 17 790 njuutonit ehk tema hammaste vahele jääda ei tahaks. Aga see on ka päris haruldane juhus, kui nii juhtub. Tõenäosus hairünnaku ohvriks langeda on umbes üks 3,7 miljoni vastu.

Foto: Pixabay

Tüükad aitavad neil kiiremini liikuda

Haid on sisuliselt hammastega kaetud ka väljastpoolt. Nimelt katavad hai nahka „nahahambad“ ehk ergonoomilised tüükad, mis aotavad neil kiiremini ja sujuvamalt läbi vee liikuda.

Haid pole õgardid

Haid söövad keskmiselt 1,3 kilo kalaliha päevas ja toituvad siis, kui saavad. Saagi asukohta aitavad kindlaks määrata nii nende hea lõhnataju kui kuulmine, samuti keha, mis tajub vee vibratsioone.

Emahail on väga pikk tiinusperiood

Haide tiinusperiood jääb viie kuu ning kolme ja poole aasta vahele. Üheksa kuud pole selle kõrval nagu midagi.

Ülitundliku ninaga konkureerib üliterav kuulmine

Hai võib oma saaki kuulda kilomeetri kauguselt ja tajuda isegi väikekala õrnu liigutusi.

Inimesed on haidest hullemad

Iga hairünnakus tapetud inimese kohta tapavad inimesed kaks miljonit haid. Näiteks USAs toimub aastas keskmiselt 19 hai rünnakut inimese vastu ja surma saab üks inimene kahe aasta kohta. Võrdluseks: äike tapab aastas 37 ameeriklast ehk 74 korda rohkem kui haid.