Foto: Pixabay
Kalapüük
23. juuli 2019, 11:38

Vilemehed lõid kalade raiskamise vastu Fishyleaksi

Mittetulundusühendus Our Fish (Meie Kalad) püüab võidelda kalade ülepüügi vastu Euroopa ühenduse vetes ning lõi selleks vilepuhujate veebisaidi – paljastamaks kalapüügitööstuse ebaseaduslikke ja ebaeetilisi tegevusi.

„Fishyleaks“ võimaldab näiteks kalapüügivaldkonnas või võimuorganites töötavatel inimestel anonüümselt ja turvaliselt kergitada katet kalapüügitööstuse varjukülgedelt, vahendas The Guardian.

Organisatsiooni teatel on nad saanud videomaterjali kalalaevadest, mis illegaalselt väheväärtuslikku surnud kala merre tagasi loobivad. Märtsis süüdistas Our Fish valitsusasutusi selles, et nood on eeskirjade rikkumise suhtes pimedad – nimelt selgus, et mullu ei toodud kaldale grammigi alamõõdulist turska, kuigi Euroopa liidu reeglid keelavad kalalaevadel alamõõdulist kala vette tagasi visata.

„Lõime Fishyleaksi selleks, et need, kes tahavad meiega infot jagada, saaksid seda konfidentsiaalselt, anonüümselt ja turvaliselt teha,“ sõnas Rebecca Hubbard Our Fishist.

„Euroopa kalavarud on meie ühine vara, kõigi kodanike hüve, mida peaks majandama jätkusuutlikult ja seaduslikult, et kindlustada rannaäärsete kogukondade tulevik, toiduturvalisus ja ookeani tervis kliimakriisi tingimustes,“ lisas ta.

Euroopa vetes visatakse igal aastal vette tagasi hinnanguliselt 1,7 miljonit tonni kala – põhjusel, et kalalaevad on püüdnud kala, milleks neil pole kvooti või millel on madal turuväärtus.