Tulekahjud AlaskalFoto: @Pierre_Markuse / Twitter
Maailm
24. juuli 2019, 20:47

ARKTIKA TULEKAHJUD: juuli kuumalaine võtab rekordilisi mõõtmeid (19)

Ilmateenistuse andmeil viskab temperatuuri näit nädalavahetusel Eestis üle 30 soojakraadi. Kuum ilm jätkub ka mujal maailmas, Arktikas aga suisa põleb.

USA linnades nagu Chicago ja Washington on kuumalaine pisut järele andnud. 40 kuumakraadist on saanud veidi alla 30kraadine soe ilm. Siin-seal on Põhja-Ameerikas esinenud ägedaid vihmahooge. USA kirdeosa ujutasid vihmatormid korralikult üle (vt allpool videost).

Belgias saabus kõigi aegade kuumarekord: 39,9 kraadi, ka Hollandis mõõdeti rekordiline temperatuur 39,3 kraadi. Belgias oli kuumus nii tugev, et seiskas Halle linna lähistel rongiliikluse, vahendab BBC. Vähemalt 600 reisijat istus paar tundi kinnises rongis. Mõnedel oli õnne istuda vagunis, mis jäi rongi seismajäämise hetkel passima tunnelis, teised aga pidid kannatama kuuma päikeselõõsa käes.

Kuna juuli on niigi globaalselt alati kõige soojem kuu, pole võimatu, et kui nüüdki veel kuumarekordeid sajab, läheb 2019. aasta juuli ajalukku kui kõige kuumem kuu eales.

Pretsedenditu on olukord aga Arktika vöötmes, mis kannatab teadlaste sõnul seninägematute metsatulekahjude käes. Arktikas hävib tules kolossaalsel hulgal loodust, vahendab The Independent. Satelliitfotodelt võib näha tulekahjusid Alaska ja Venemaa põhjaosades, ka Gröönimaal. Lisaks metsapuudele lõõmab ka turvas. Alaskal on leekides hävinud juba 648 000 hektarit metsa.