Pariisis otsivad inimest leevendust otse Eiffeli torni eestFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
25. juuli 2019, 19:06

Lääne-Euroopas püstitati teist päeva järjest kuumarekordid, enneolematud soojakraadid ohustavad ka Jumalaema kirikut (10)

Selle suve teine kuumalaine purustab Lääne-Euroopas soojarekordeid ning on ohtu pannud isegi Pariisi Jumalaema kiriku. 

Saksamaal kolmapäeval mõõdetud kõigi aegade kuumarekord 40,5° C jõudis püsida vähem kui 24 tundi, sest neljapäeval tõusis riig lääneosas asuvas Lingeni linnas temperatuur 41,5 soojakraadini. 

Ka Hollandis püstitati riigi kuumarekord kahel järjestikusel päeval. Kolmapäeval mõõdeti Breda lähedal 39,3 kraadi, kuid neljapäeval tõusis temperatuur juba 40,4 soojakraadini. 

Sama käib ka Belgia kohta - kui kolmapäeval mõõdeti kuumarekordist 40,2 kraadi, siis neljapäeval näitasid kraadiklaasid riigi põhjaosas 40,6 kraadilist õhusooja.

Neljapäeval sündis kõigi aegade kuumarekord ka Pariisis, kui Prantsusmaa pealinnas näitas kraadiklaas 42,6 soojakraadi. Eelmine rekord pärines aastast 1947, kui temperatuur tõusis 40,4 kraadini. 

Pariisi väga kõrged temperatuurid valmistavad muret ka Jumalaema kiriku peaarhitekt Philippe Villeneuve'i, kelle hinnangul võib hävineda võlvkatus, mis alles aprillis elas üle ulatusliku tulekahju. 

Reutersile antud intervjuus ütles Villeneuve, et kiriku kiviseintes on kustutustöödest tulenevat liigset niiskust, kuid liiga kõrgete õhutemperatuuride tõttu võivad kivist konstruktsioonid kiirelt kuivama hakata. 

"Kardan, et ühenduskohad ja müürid kaotavad kuivades sidususe ja struktuurse kvaliteedi. Äkitselt võibki juhtuda, et võlv annab järele," märkis Villeneuve.