Briti sõjalaev HMS Bulwark.Foto: Pixabay
Kalapüük
26. juuli 2019, 11:49

Briti eurosaadik: kuninglik merevägi peaks euroliidu kalalaevad uputama (1)

Euroskeptilisse Brexiti parteisse kuuluv Euroopa parlamendi saadik Robert Rowland teatas, et Suurbritannia kuninglik merevägi peaks ründama kõiki Euroopa liidu kalalaevu, mis tulevad Inglismaale lähemale kui 200 miili.

Independent märkis, et Rowlandi soovitav 200-miiline keelutsoon ulatuks Prantsusmaa Biskaia laheni ja selle sisse jääksid ka näiteks sellised Euroopa liidu linnad nagu Pariis, Brüssel, Amsterdam ja Dublin.

Poliitiku avalduse kohaselt tuleks Inglismaa keelutsooni sisenevaid laevu „kohelda samamoodi kui Belgranot“. Belgrano oli Argentina sõjalaev, mille briti allveelaev Falklandi sõja (1982) ajal torpeedoga põhja lasi, saates surma 323 inimest.

„Meie seisame kõigi oma kalurite selja taga ja oleme oma vete suveräänsuse taastamise poolt,“ teatas radikaalne poliitik Twitteris tehtud avalduses. „Iga 200-miilisesse keelutsooni sisenevat võõramaist alust tuleb kohelda nagu Belgranot!“

Poliitiku teate pälvis teistelt europarlamendi saadikutelt ja kaluritelt rohkelt kriitikat. Näiteks Euroopa parlamendi kalanduskomitee juhiks valitud liberaaldemokraat Chris Davies teatas, et Rowlandi öeldust madalamale annab langeda. „Isegi liialdusena on need ütlused häbiväärsed ja haiged,“ sõnas ta. „Pole kahtlust, et Brexiti partei teatab varsti, et neil pole olnud mingit soovi kutsuda üles Euroopa kalurite mõrvamisele.“