Kuumadel ilmadel on jahutust otsitud purskaevudest.Foto: Tiit Blaat / Ekspress Meedia
Ilm
28. juuli 2019, 19:40

Tuline ilmataat: sündis selle suve kuumarekord! (28)

Pühapäeval sündis selle suve kuumarekord, kui Mustvees mõõdeti 33 soojakraadi. Pea terves riigis tõusid temperatuurid aga üle 30 kraadi 

Ilmateenistuse vaatlusandmete põhjal mõõdeti näiteks Jõgevas 32,7 kraadi, Viljandi Folgi külastajad said nautida aga 31,9 kraadist kuumust.  Palju ei jäänud maha ka Kuusiku, kus mõõdeti 31,7 kraadi, Tallinn-Harku ilmajaamas näitas termomeeter 31,6 soojakraadi. 

Eesti kõigi aegade kuumarekordist jäi aga veidi puudu: 11. augustil 1992. aastal mõõdeti Võru ilmajaamas 35,6 kraadi. 

Uuel nädalal soojus kaob

Ööl vastu esmaspäeva jõuab madalrõhulohk ühes külma frondiga Eesti kohale ning niiskem ja jahedam õhk levib kirdest edela-lõuna suunas, saatjaks puhanguline idakaare tuul. Õhumassi vahetus võib tuua endaga kaasa kohati vihmahooge, saju tõenäosus on suurim Eesti läänepoolses osas. Äikese võimalus on väike, aga pole välistatud. Päeval saab valitsevaks päike. Tuul nõrgeneb mõneks ajaks ning soojagi on üle 20°C. 

Teisipäeval saabub põhja poolt järgmine madalrõhulohk. Kõrgrõhuala hoiab oma positsiooni Põhja-Euroopa kohal ning kahe rõhu vahel surve suureneb. Vihmahooge liigub üle Eesti põhjast lõunasse enam ning kirdesse ja põhja pöörduv tuul tugevneb. Öösel on sooja 8..14, saarte rannikul kuni 17°C, päeval jõuab õhk soojeneda vaid 14..19°C-ni. 

Järgnevatel päevadel püsime idapoolse madala ja läänepoolse kõrge piirialal. Aeg-ajalt liigub üle Eesti taeva üksikuid vihmahooge, neljapäev võib jääda ka üle Eesti kuivaks. Õhumass on praegusega võrreldes jahe, öised miinimumid langevad 10°C-st madalamale, päevasel ajal on päikese toel sooja 20°C-st enam, pilvede all mõni kraad vähem.