Kampaania “Ära joo plasti. Sina vastutad!” avaüritus.Foto: Rauno Vahtre
Ilm
1. august 2019, 17:39

GALERII | ÄRA JOO PLASTI! Vaata, kuidas saab oma veepudeliga maailma päästa (16)

Kuidas saaks maailma päästa, kasvõi natukene? Plastireostuse vastu võitlemiseks käivitatud kampaania kutsub ettevõtteid tarvitama korduvkasutatavaid veepudeleid.

"Stockmann on viimase aasta jooksul teinud mitmeid samme plastiktoodete kasutamise vähendamiseks. Üheks neist on kilekottide tasuliseks muutmine, mille tulemusena vähenes nende kasutamine poole võrra," rääkis Stockmanni kaubamaja direktor Marge Türner neljapäeval toimunud plastivastase kampaania avaüritusel.

Sel puhul Tallinna kesklinna Stockmanni kaubamajja kogunenud huvilised said disainida isiklikud veepudelid ja täita need kraaniveega.

Kampaania "Ära joo plasti. Sina vastutad!" peakorraldaja on JCI GO Koja president Janet Väärtnõu. Foto: Rauno Vahtre

Kampaania peakorraldaja, keskkonnateadlikke noori ühendava JCI GO Koja president Janet Väärtnõu tõi välja: „Alates 2000. aastast on maailmas toodetud sama palju plastikut kui kõikidel eelnevatel aastatel kokku. Sellest kolmandik on lekkinud loodusesse, kus see saastab vett, mida me joome, ja õhku, mida hingame."

Kampaanias „Ära joo plasti. Sina vastutad!“ on oodatud kaasa lööma kõik Eesti kohvikud, restoranid, avalikud asutused jt ettevõtted.

Alates 2015. aastast on maailmas toodetud 6,9 miljardit tonni plastjäätmeid. Sellest üüratust kogusest on umbes 9% ringlusse võetud, 12% põletatud ja 79% sattunud prügilatesse või loodusesse. Prognooside kohaselt sööb aastaks 2050 praktiliselt iga merelinnuliik meie planeedil koos loomupärase toiduga ka plasti. Muutes tarbimisharjumusi, on võimalik plastitootmist vähendada.