Satelliitfoto Venemaal möllavatest tulekahjudest.Foto: EPA/Scanpix
Ilm
2. august 2019, 19:02

GALERII | SIBER PÕLEB: tulekahjud hävitavad kümneid tuhandeid ruutkilomeetreid loodust (39)

Siberi metsatulekahjud lõõmavad 1. augusti seisuga enam kui 30 000 ruutkilomeetril ning tuli levib aina edasi. Mõned keskkonnaaktivistid süüdistavad Vene valitsust tegevusetuses ja hoolimatuses.

Päevi lõõmanud tulekahjudele pakub lähipäevil loodetavasti leevendust vihm, kuid paraku ei prognoosi ilmajaamad, et seda tuleks piisavalt, et metsapõlengud täielikult kustutada, vahendab TASS.

Foto: Tuletõrjujad ja metsamehed võitlevad leekidega. (EPA/Scanpix)

Sajad Siberi ja Ida-Venemaa linnad ja külad on mattunud suitsupilvedesse, nende seas Novosibirsk, Krasnojarsk ja Tšita. Mitmes rajoonis kuulutas kohalik valitsus välja eriolukorra. Tšita linna Taga-Baikalis külastas isiklikult ka peaminister Dmitri Medvedjev. Suitsu lämbuvas linnas kutsus Medvedjev päästjaid üles kasutama kõiki võimalikke ressursse.

Tossupilve mattunud Ulan-Ude linn Foto: TASS/Scanpix

Vene päästeteenistus jagab heroilisi pilte meestest, kes metsa kuidagigi päästa üritavad, isegi langevarjurid on kustutustöödesse kaasatud. Vene keskkonnaaktivistid aga leiavad, et valitsus ei suvatsegi Siberi loodust päästa ning laseb metsadel rahumeeli maha põleda, kuna kustutamine oleks liiga kulukas. Washington Post kirjutab, et mõnikümmend meeleavaldajat kogunes neljapäeval ka keskkonnaministeeriumi hoone ette meelt avaldama.

Vene õhupäästeteenistuse jagatud foto uljast langevarjurist, kes metsa kustutama langeb Foto: EPA/Scanpix