Vaade Tenerifele, kust viirusega nakatunud seemned pärinesid.Foto: Nicolas Economou / Zuma Press / Scanpix
Ilm
1. august 2019, 17:04

Kanaaridel käinud turist tõi Eestisse ohtliku viiruse (20)

Kes meist ei unistaks kaugelt reisilt tulles lähedastele eksootilise suveniiri toomisest. Üks Eesti aiandushuviline sai endaga Kanaaridelt kaasa aga midagi liiga eksootilist, kui tõi kodumaale kaasa ohtliku Tomati keerdlehisuse New Delhi viiruse, võõrkeelse lühendiga ToLCNDV.

„Tomati keerdlehisuse New Delhi viirus on Euroopa riikidesse jõudnud hiljuti,  see on Euroopa ja Vahemeremaade Taimekaitse Organisatsiooni (EPPO) hoiatusnimekirjas, et juhtida tähelepanu võimalikule ohule,“ selgitas põllumajandusameti kommunikatsiooninõunik Annika Kubja, millega ohtliku haiguse näol tegu on.

Ametnik lisas: „Kõige esimesena leiti viirus tomatitaimedel. Teiste hulgas on peremeestaimedena nimetatud baklažaan, tšillipaprika, kartul, arbuus, melon, kurk, kõrvits, kabatšokk, muskaatkõrvits, harilik pudelkõrvits, vahakõrvits.

Viiruse tunnuseks on kasvu pidurdumine, lehtede keerdumine alla- või ülespoole, lehtede kortsumine, kollased laigud lehtedel, pigmendi kadu juhtkudedes. Kõrvitsalistel esineb lisaks koore karedust ja pragunemist. Kui viirus nakatab noort taime, on sümptomid väga tugevad ning saagikadu võib olla täielik.“

Peaasjalikult on viirust Euroopas esinenud Hispaanias ja Itaalias, kuid nüüd on esmakordselt haigus väljunud Vahemere piirkonnast ja jõudnud Eestisse. Tänavu tõi üks agar kasvataja endaga Tenerifelt kaasa nakatunud seemneid. Õnneks oli haiguse levik piiratud: ToLCNDV nakatunud kurgi- ja tomatitaimed kasvasid 0,2 hektari suurusel pindalal.

„Tootjale seati kohutuseks rakendada tõrjeabinõud ja saastunud taimed hävitatakse,“ sõnas Kubja. Kahjuks ei õnnestunud pärast viiruse avastamist enam kindlaks teha, kust täpselt haiged seemned pärinesid, sest kasvataja oli seemnepakid minema visanud.

Kubja rõhutas, et tegu on ohtliku haigusega, mis tähendab, et sellega võib kaasneda suur majanduslik kahju. „Kahjustaja esinemise kahtluse korral palume võtta ühendust põllumajandusameti taimetervise ja aianduse osakonna või maakonna keskustega,“ ütles ta seetõttu. „Viiruse täpne diagnoosimine on võimalik vaid laborianalüüsiga.“

Põllumajandusameti infovoldik Tomati keerdlehisuse New Delhi viirusest. Foto: Põllumajandusamet
Põllumajandusameti infovoldik Tomati keerdlehisuse New Delhi viirusest. Foto: Põllumajandusamet