Foto: Pixabay
Kalapüük
5. august 2019, 10:37

Teadlased: tihe püük tekitab kaladel kiiret evolutsiooni

Teadlased on lõpuks suutnud lahti harutada geneetilised muudatused, mis põhjustavad intensiivselt püütavatel kaladel kiiret evolutsiooni – eeskätt pannes neid aeglasemalt kasvama ja täiskasvanuna väiksemaks jääma.

Science Daily teatel on viimastel kümnenditel märgatud, et tööstuslikult püütavad kalad kasvavad aeglasemalt ja saavad varem täiskasvanuks. Tulemuseks on madalam saagikus ja vähenenud vastupanuvõime intensiivsele püügile. Teadlased on ammu kahtlustanud, et suur püügisurve on põhjustanud kaladel kiireid evolutsioonilisi muutusi.

„Enamik inimesi arvab, et evolutsioon on väga aeglane protsess, mis toimub aastatuhandete jooksul, aga tegelikult võib evolutsioon käia ka väga kiiresti,“ sõnas vastavateemalise uuringu juht Nina Overgaard Therkildsen, Cornelli ülikooli genoomikaprofessor.

Uuringus märgitakse, et väga aktiivselt püügisurve all olevate kalavarude puhul jäävad enamasti võrku just suuremad isendid. „Aeglasemalt kasvavad kalad on väiksemad ja pääsevad võrkudest kergemini, seetõttu on neil suurem võimalus oma geene järgmistele generatsioonidele edasi anda,“ selgitas Therkildsen. „Sedamoodi põhjustab kalapüük kiireid evolutsioonilisi muutusi kalade kasvumäärades ja teistes omadustes. Näeme palju märke sellest looduslikes kalavarudes, aga seni pole teatud, millised geneetilised muudatused asjaga seotud on.“

Therkildsen ja tema kolleegid ammutasid palju andmeid ühest 2002. aastal avaldatud uuringust. Laboritingimustes uuriti kuut erinevat Atlandi hõbeateriini populatsiooni. Kahe puhul eemaldati kõige suuremad isendid, kahe puhul kõige väiksemad ja kahe puhul juhuslikud isendid. Vaid nelja põlvkonna järel leiti, et täiskasvanud kalad on erinevates gruppides kahekordse suurusevahega. 900 kalal uuriti DNA-ahela muutusi ja leiti sadu erinevaid kasvu kiirust mõjutavaid geene, mis olid põlvkondade jooksul märkimisväärselt muutunud.