Mõrukas ehk tanago nõuab püüdmiseks erilist varustust. Foto: Kuvatõmmis/Great Big Story
Kalapüük
8. august 2019, 11:32

VÕIMALIK VAID JAAPANIS: pisi-mõruka õnge ehitatakse pool aastat (4)

Bitterling, meil mõrukas, Jaapanis tanago on pisim karplane. Keskmine Eesti kalamees peaks selle õngitsemist kiisa või viidika püüdmisega võrdselt mõistlikuks ning leiaks, et sihukese kassikala jahtimine jäägu päris pisikeste poisikeste pärusmaaks. Aga Jaapanis on tanago püüdmine kultuuriline traditsioon.

Igal kalamehel on rääkida mõni suure kala püüdmise lugu, aga iidses Jaapanis peeti pisimat kala suurimaks saagiks, märgib Great Big Story.

Tanago püük on Jaapani traditsioon, mis ulatub rohkem kui 200 aasta taha samuraide aegadesse. Tanago võib olla sõrmeküüne suurune ning selle püüdmiseks vajab kalamees tibatillukest konksu, sööta ja väga erilist õngeritva, mis kannab nime Edo Wazao ja on valmistatud erilisel moel käsitsi peenest bambusest.

Jaapani kaksikvennad Toryo ja Shuhei Tosaku on oma perekonna kaheksas põlvkond, kes Edo Wazao ridva valmistamise ülipeent kunsti viljelevad. Häid Edo Wazao meistreid on täna vähem kui kümme ning vennad püüavad esivanemate pärandit elus hoida.

Videost selgub, et Edo Wazao valmimiseks võib kuluda kuni pool aastat ja väga oluline on bambuse valik ning selle õige kuivatamine.