Foto on illustreeriv. Foto: Pixabay
Kalapüük
9. august 2019, 11:47

Idalane tungib Inglismaale (1)

Suurbritannias Walesis püüti üle 30 aasta haruldane külaline: idalõhede perekonda kuuluv „roosa lõhe“ ehk gorbuuša. Kuna sama liiki on nähtud ka teistes Ühendkuningriigi piirkondades, siis on keskkonnakaitsjad mõnevõrra mures – võõrliik võib ju kanda kinnitades hakata mõjutama põlise lõhe ja meriforelli arvukust.

Walesi loodusressursside ameti teatel tabati viimase 30 aasta esimene gorbuuša Dee jõel Inglismaa Chesteri piiri lähistel, vahendas BBC. Amet avaldas nii võrguga kui õngega püüdvatele kalameestele ülekutse anda kohe ja võimalikult täpselt teada, kui nad midagi ebatavalist püüavad – et gorbuuša võimalikul levikul silma peal hoida.

Walesis oli tegu haruldase sündmusega, aga 2017. aastal registreeriti Ühendkuningriigis mitmeid gorbuuša tabamisi – suurem osa neist Šotimaal.

Humpback-lõhe ehk küürlõhe ehk roosa lõhe ehk gorbuuša on pärit Vaikse ookeani põhjaosast. Arvatakse, et see hakkas Põhja-Euroopas levima pärast seda, kui venelased kala tööstuslikult kasvatama hakkasid. Ueilslaste jaoks ongi murekohaks eeskätt see, et laiemalt levima hakates võib idalõhe hakata ampsama palasid Walesi põliste lõhede ja meriforellide toidulaualt.