Pilt on illustreeriv.Foto: Keit Paju
Ilm
21. august 2019, 18:18

Mart Normet: kõige hullem reostus on väikeprügi, igal aastal visatakse loodusesse neli ja pool triljonit suitsukoni! (15)

Septembris toimub teist korda maailmakoristuspäev. Kohaliku koristuspäeva eestvedaja Mart Normet rääkis Raadio 2 hommikuprogrammis, et sel aastal keskendutakse koristuspäeval väikeprügile nagu näiteks suitsukonid, mida jõuab loodusesse igal aastal ulmelistes kogustes.

"Väikeprügi on üks asi, mille peale meil on kõigil tekkinud prügipimedus, kasvõi siin samas linnas. Kui maailmas suitsetatakse kuus triljonit sigaretti aastat, siis umbes neli ja pool triljonit koni lendab maha loodusesse ja ei jõua prügikasti. See reostus on palju vihasem kui kaks külmkappi kuskil metsas, sest need jäävadki kuhugi, jõuavad kuhugi. Varem või hiljem ilmselt merre, sest isegi, kui koni visatakse kanalisatsiooniluuki, läheb see ju sealt kuhugi edasi,” rääkis Normet, et sellistele harjumustele tuleks tähelepanu pöörata.

Lisaks konidele on suureks probleemiks tänapäeval muidugi ka plastik. Normeti sõnul on plastiku puhul vähemalt see hea, et seda saab ümber töödelda. "See ongi asja mõte, ringmajandus. Kui sa oled juba pannud ressurssi ja energiat millegi alla, siis mis sa sellest ära viskad, tee sellest uus toode," arutles Normet ja kiitis disainer Reet Ausi, kes oma töös taaskasutusele mõtleb.

Normet suhtub looduse- ja keskkonnateemadesse väga kirglikult ning saatejuhi sõnul olevat ta isegi enne eetrit naljatelnud, et temast saab tulevikus keskkonnaminister. Praegu Normet aga poliitikase minemise peale veel ei mõtle.

Esimene maailmakoristuspäev oli Normeti sõnul väga edukas ning sellest võttis osa umbes 18 miljonit inimest. "Meil õnnestus ka Venemaalt välja saada umbes 100 000 inimest. Millal varem on olnud nii, et eestlane ütleb ja 100 000 venelast tuleb kodust välja? Sellist pulli ei mäletagi ajaloost,” naeris Normet, lisades, et keskkonnasõbralikkuse sõnumil on praegu maailmas väga suur mõju.