Kuninglõhe ehk chinook ehk tšavõõtša.Foto: Pixabay
Kalapüük
22. august 2019, 12:11

Põua lõpp tõi kuninglõhe lõpuks tagasi merre (1)

USAs California lahel trolliv Sarah Bates kummardub üle laeva reelingu ning tõmbab pardale pika ja hõbedase kala, millest peavad lugu nii õngemehed kui kala kulinaarsete omaduste sõbrad – metsiku kuninglõhe.

San Franciscos tegutseva kutselise kaluri Batesi sõnul on kala alati hea välja tõmmata, aga tänavune aasta on olnud lausa üllatavalt hea, kirjutab Mail Online.

Bates ja teisedki California kalurid kinnitavad, et tänavu on parimaid lõhepüügihooaegu üle paljude aastate – põhjuseks tugevad vihmasajud ja lumi, mis tegid lõpu osariigis valitsenud rängale põuale.  

Teadlaste sõnul on kutseliste lõhepüüdjate saak ületanud hooajaeelseid prognoose lausa umbes 50% võrra.

Lõhesaak on kasvanud pärast seda, kui kolm aastat järjest tabati äärmiselt vähe kala. Selle peamiseks põhjuseks oli Californias viis aastat valitsenud põud, mis kuivatas osariigi jõed ja veehoidlad.

Tänavu Vaiksest ookeanist püütud täiskasvanud lõhed on esimesed, kes said kasu 2017. aasta algul Californias maha sadanud rekordilisest vihmast. See täitis jõed ja ojad ning võimaldas noortel lõhedel rännata ookeani ja seal suureks kasvada.   

Abiks on olnud ka paranenud tingimused meres, mis on kasvatanud anšoovise, hiilgevähi ja muu lõhede toidu arvukust. Mitmeid aastaid tagasi möllas piirkonnas ilmastikunähtus El Nino, mis tõi USA läänerannikule ebatavaliselt sooja vett ja lõi mere ökosüsteemi sassi.

Nagu öeldud, on tingimused tänaseks paranenud nii lõhede kui kalurite ja kalameeste rõõmuks. Ning kalasööjatele on see kõik toonud kaasa lõhekilo ligi kaks korda madalama ostuhinna.