Kuuba kalamehed. Foto: Pixabay
Kalapüük
26. august 2019, 11:05

Kuuba reformib keskkonna kaitseks lõpuks kalapüügiseadusi

Kuuba avalikustas põhjaliku kalapüügiseaduste muutmise ja uuendamise kava. Muuhulgas näib saareriik siluvat teed võimalikule koostööle USAga, et kaitsta ühist ookeani.

Florida ülikoolis töötav merebioloog Jorge Angulo Valdes kinnitas, et Kuuba ja USA peavad omavahel mere ja kalavarude kaitseks koostööd tegema, ehkki Ühendriikide president Donald Trump näib seda tõrjuvat. Angulo-Valdes märkis, Guardiani teatel, et riike eraldab vaid 140 km laiune mereriba ja Kuuba vetes koevad riffahven, hiidahven ja mitmed teised ameeriklastele olulised toidukalad.

Bioloog tõi ka välja, et näiteks Floridas püütava luiskala arvukuse hoidmine sõltub sellest, kuidas seda liiki Kuuba vetes kaitstakse – sest just seal luiskala koeb.

USAs tegutseva keskkonnakaitse fondi EDF Kariibi haru juht Dan Whittle märkis, et reform on Kuuba esimene suurem kalandusseaduste muutmine üle 20 aasta ja suur samm ühe maailma olulisima ökosüsteemi kaitsel.

Kuuba mere ökosüsteem on hästi säilinud, aga kalade arvukus langeb – teadaolevalt on pea 80% liikidest kriitilises seisukorras. Uute kalapüügiseadustega püütakse pidurdada salapüüki, aidata kaasa kalade arvukuse tõusule ja soovitakse kaitsta väikseid kalakasvandusi. Ühtlasi eraldatakse seaduse mõistes sportlik ja hobikalapüük ning viiakse kalakasvandused toidutööstuse ministeeriumi haldusalasse.