Foto: Pixabay
Kalapüük
27. august 2019, 11:56

Rekordsoe suvi surmab Alaska lõhekalu (2)

Üle kogu Alaska on jõgedest leitud surnud lõhekalu. Väga tõenäoliselt on surmad seotud sooja vee ja madala veetasemega – tänavune suvi on piirkonnas kõigi aegade kuumim. 

„Kui tuleb mitu sellist aastat järjest, siis saab meil olema suurem probleem,“ tõdes Sam Rabung Alaska kalastamisametist Daily Maili teatel.  

Pärast kudemist ja viljastamist hukkunud lõhede leidmist peetakse Alaskal tavaliseks ja normaalseks, seda enam, et nii saavad linnud ja karud toitu. Tänavu on aga leitud marja täis emaste kalade laipu ning muret tekitab ka see, et neilt pole leitud märke haigustest ega parasiitidest.

Alaska Fairbanksi ülikooli kalaökoloogia abiprofessor Peter Westley tõdes, et kalade surmad pole eriline üllatus, sest juba tükk aega prognoosivad kliimamudelid Alaska lõhede jaoks ebatervislikke temperatuure.

Juulis oli Alaskal keskmine õhutemperatuur 14,5 kraadi – 3 kraadi rohkem kui kunagi varem.

Üle 12,8 kraadi soe ilm on lõhede jaoks juba pingeallikas. 7. juulil mõõdeti aga Anchorage’ist põhja pool asuval olulisel lõhejõel Deshkal õhutemperatuuriks 27,6 kraadi. Kliimamudelid on seni hinnanud, et sellist temperatuuri ei näe Alaskal enne 2069. aastat.