Merilõvi kala söömas. Foto: Pixabay
Kalapüük
2. september 2019, 12:54

Ameeriklased hakkavad lõhe ja forelli kaitseks merilõvisid tapma (4)

USA riiklik merekalastusteenistus teatas kavast tappa edaspidi Oregoni-Washingtoni piiril Columbia jõel aastas enam kui 1100 merilõvi, et lükata uuesti hoog sisse lõhekala ja teraspealõhe (vikerforelli siirdevorm) arvukuse kasvule.

Daily Maili teatel puudutab plaan Idaho, Oregoni ja Washingtoni osariike ning indiaani reservaatide alasid, oktoobri lõpuni oodatakse sellele avalikkuse ettepanekuid.

Kalastusteenistuse teatel on viimastel kümnenditel kulutatud ohustatud liikide lõhe ja teraspealõhe arvukuse tõstmisele kolmes osariigis miljardeid dollareid, muuhulgas on tammidele ehitatud kalapääse. Paraku on kavalad merilõvid õppinud ära, et kalad kogunevad tammide juurde ja seal on neid hea lihtne tabada.  

Edaspidi ongi kavas jõesuust alates 180 km pikkusel lõigul ning sealt edasi 480 km ülesvoolu tappa aastas umbes 900 California merilõvi ja 250 Stelleri merilõvi. Spetsialistide teatel toituvadki merilõvid seal piirkonnas suures osas just kaitsealustest kaladest.

Kalakaitseorganisatsioon Wild Fish Conservancy on merilõvide massilise tapmise vastu. Ühenduse teatel on elupaikade hävitamisel, tammidel ja ülepüügil kalade arvukusele merilõvidest märksa suurem mõju.

Tänase seisuga lubab riik tappa Columbia jõel Bonneville’i tammi juures 92 California merilõvi aastas. Riigi ja osariigi ametnikud püüavad loomad elusalt kinni ja hiljem nad eutaneeritakse.

California merilõvide arvukuseks hinnatakse 300 000 isendit ja igaüks neist võib kaaluda kuni 455 kilogrammi. Stelleri merilõvisid on 52 000 ja selle liigi suurimate kaal ulatub 900 kiloni. Kumbki liik pole ohustatud ega kaitse all.