Foto: Pixabay
Kalapüük
10. september 2019, 15:16

NOA LAEV: põuda ootav Austraalia asub kalu ümber kolima (1)

Äärmiselt kuiva suve ootava Austraalia Uus-Lõuna-Walesi osariigi valitsus võtab käsile Noa laeva tüüpi operatsiooni. Darlingi jõe alamjooksult on kavas ümber asustada nii palju kalu kui võimalik – veel enne, kui põud niigi nigelas seisus veetaset veelgi langetab.

Osariigi põllumajandusminister Adam Marshall teatas Guardiani teatel, et enneolematu ettevõtmine peaks pakkuma „päästerõngast olulistele põlistele liikidele oodatava õudse kalasurmade suve eel“.

„Me vaatame vastu võimalikule kalade Armageddonile, mistõttu me ei kavatse selle pretsedenditu tegevuse alustamisega aega raisata,“ sõnas Marshall.

Ministri sõnul saab operatsiooniga võimalikult kiiresti alustades päästa ja veerohkematesse kohtadesse ümber asustada nii palju kalu kui võimalik.

Mullu detsembris ja jaanuaris kattis samas piirkonnas jõgesid kohati sadadest tuhandetest surnud kaladest koosnev vaip. Ehkki kalu on Austraalias varemgi põua tõttu hukkunud, polnud seal varem nii õudset pilti nähtud.

Ümber asustatakse Murray turska, kuldahvenat ja teisi olulisi kalaliike. Selleks lähevad jõgedele elektrostaatilise kalapüügivarustusega paadid. Kalad uimastatakse, võimalikult paljud neist korjatakse kokku, laetakse kliimaseadmega masinatesse ning viiakse lõuna poole, kus Darlingi jõgi liitub Murray’ga – viimane veel voolab.  

Kriitikud on juhtinud tähelepanu, et riik pole öelnud, kui palju kalu päästetakse. Ühe allika teatel loodetakse nii säästa sadade kalade elu – kuid see on jõe soomuselistest elanikest vaid murdosa.