Surnud kala, foto on illustreeriv.Foto: Pixabay
Kalapüük
20. september 2019, 10:52

Kliimamuutuste tagajärg: Kreeka järves hukkusid kümned tuhanded kalad (10)

Põhja-Kreeka looduskaitsealal leiti Koroneia järve kaldalt kümneid tuhandeid surnud kalu – põhjuseks see, et kõrge õhutemperatuur ja põud on veetaset märgatavalt langetanud.

Keskkonnaametnike teatel on järve veetase viimase kolme aasta jooksul langenud enam kui 70%, tänaseks vaid 80 sentimeetrini. See ongi põhjustanud karpkalade, viidikate ja teiste järvekalade surma, vahendab Daily Mail.

Thessaloniki ülikooli bioloogiaprofessor ja järve haldaja sõnas, et vees sisalduva hapniku kodus on langenud allapoole kriitilist taset ja see on toonud kaasa kalade massihuku viimase nädala jooksul.

Koroneia oli vanasti Kreeka suurimaid järvesid, laiudes kokku 4500 hektaril. Viimase kolme kümnendi jooksul on aga järve pindala kahanenud kunagisest umbes kolmandikuni.

Järv kuulub Euroopa liidu kaitsealade võrgustikku ja Kreeka võimud on pikalt püüdnud pidurdada selle ärakuivamist. 2015. aastaks oli veetase stabiliseerunud umbes kolme meetri juures, kuid suved on olnud üha kuumemad ja pikemad.

„Viimase 20 aasta puhul pole kahtlust, et selles regioonis on ilm muutunud kuumemaks ja trend on halvenemise suunas,“ sõnas Thessaloniki ülikooli meteoroloogia ja kliimateaduste professor Prodromos Zanis. „Fenomeni sagedus muudab statistiliselt tõenäoliseks, et osaliselt on selle põhjuseks inimese põhjustatud kliimamuutused.“

Kohalike elanike teatel oli varem järve ääres kümme kalarestorani, täna aga tegutseb vaid üks. Koroneia ääres valitseb hetkel roiskuvate kalade hingemattev hais.