Metsatulekahju, foto on illustreeriv.Foto: Pixabay
Kalapüük
25. september 2019, 10:51

Metsatulekahju tagajärg: jões jäi ellu vaid iga viies kala (4)

Eelmise aasta juunis USA Colorado osariigi edelaosas möllanud metsatulekahju tegi palju kurja Animase jõe elanikele – piirkonnas suri 80% kaladest.

Sellise kurva tõdemuseni jõudis CNNi teatel kohalikke loodusalasid haldav Colorado Parks & Wildlife, mis korraldas tulekahju tagajärgede hindamiseks põhjaliku uuringu.

Looduspõleng ei olnud iseenesest hiigelsuur: kokku süttis Hermosa Creeki vesikonnas umbes 22 hektarit pinnast. Ent pärast põlengut hakkas sadama paduvihma, mis uhtus tuha ojadesse ja jõkke ning kalad lämbusid.

Uuring näitas, et ühel aakril (0,4 hektarit) saadi katsepüügi tulemusena vaid 12,7 kilo forelli – enne põlengut oli ajalooline keskmine number 35,4 kilogrammi. Vähemalt 36 sentimeetri pikkusi kalu saadi aakri kohta vaid üks, varem oli neid 22.

Kalameeste ja loodusesõprade õnneks sadas põlengujärgsel talvel piirkonnas maha paks lumekiht ja kevadine sulavesi pesi jõepõhja tuhast puhtaks. Jõe põliselanike sinipea-imikarpide arvukus on kolme aastaga enam kui neljakordistunud. Nii usuvad loodusala haldajad, et piirkond ei kaota suurepäraste kalastamisvõimaluste eest saadud kuldmedali staatust.