Foto: Pixabay
Kalapüük
25. september 2019, 11:37

Värske uuring: kalad tunnevad valu inimestega sarnasel moel (27)

Püüa-ja-vabasta kalapüügiviisil ei näi eetika seisukohast tulevikku olevat, kui vastab tõele teadlaste äsjane avastus, et kalad tunnevad valu imetajate ja sealhulgas inimestega „hämmastavalt sarnasel“ moel.

Liverpooli ülikooli teadlaste kinnitusel hakkavad kalad piina tundes n-ö hingeldama ehk hüperventileerima ja nad lõpetavad ka söömise, vahendas Daily Mail.

Teadlased selgitasid välja, et kui kuldkala saab elektrilöögi, siis katkestab ta kolmeks päevaks söömise. Ning kui ahvena suu on saanud konksuga viga, siis ei söö see kala samuti enam sama sageli kui seni.

Kalu nähti vigastuste korral hüperventileerimas, viga saanud saba lehvitamas ja oma keha hõõrumas.

Teadlaste sõnul näitavad uuringu tulemused, et kalu tuleks püüda senisest inimlikumal moel. Kasutama peaks vähem vigastusi tekitavaid konkse ja kohe pärast kala väljatõmbamist tuleks anda talle hoop pähe ning lõpused läbi lõigata – et kala kiiremini ja valutumalt sureks.

Seni on kalade valutundmises kaheldud, põhjuseks asjaolu, et erinevalt inimestest on neil lihtsam vaid ühekihiline eesaju. Uuringust aga selgus veel üks kalade valutunnet kinnitav tõik – nimelt mõjuvad neile valuvaigistid nagu aspiriin ja morfiin.