Euroopast saabunud kütt 1920ndatel koos tapetud Bali tiigriga.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
27. september 2020, 07:30

MINEVIKUHETK | 27. september: jahimees tappis maailma viimase Bali tiigri

27. septembril 1937. aastal tapeti Indoneesias teadaolevalt viimane Bali tiiger.

Bali tiiger oli üks üheksast tiigri alamliigist. Tänaseks päevaks on ellu jäänud vaid kuus liiki: Amuuri, Indohiina, Bengali, Malai, Lõunahiina ja Sumatra tiiger. Väljasurnud on kolm: Bali, Java ja Kaspia tiiger. Esimesena kadus maakeralt teistest kasvult väiksem Bali tiiger, kelle elupaik asus samanimelisel Indoneesia saarel, mille pindala on vaid veidi üle 128 000 ruutkilomeetri. Teadlased usuvad, et tiigrid asustasid Bali 11 000–12 000 aastat tagasi. Saare võrdlemisi väikse suuruse tõttu ei olnud Bali tiigri populatsioon tõenäoliselt juba algselt eriti arvukas.

Kui inimesed saart asustama hakkasid, kaasnes nende tegevusega metsaraie, mis kaotas Bali tiigrite looduslikke elupaiku. Kuna tegu oli väikse saarega, polnud tiigritel võimalik levikuala laiendada ega asupaika muuta. Ühesõnaga olid Bali tiigrid lõksus ning miski ei suutnud nende väljasuremist takistada. Samuti hakati loomi 19. sajandi lõpus jahtima – nende tapmine tõi jahimeestele kopsaka rahasumma, sest peaaegu kõiki tiigri kehaosasid sai maha müüa. Näiteks maksis kilo luid eurodesse ümberarvestatult hinnanguliselt üle 1000 euro, pea ligi 550 ning peenis 2200 eurot. Avaliku tapmise eest said kütid teenida lausa 11 000 euro väärtuse „auhinna“. Palju kütte saabus ka Euroopast – nood nägid jahis suurepärast ajaviidet.

Teadaolevalt nähti viimast Bali tiigrit 27. septembril 1937. aastal. Tol päeval lasti maha täiskasvanud ematiiger, kes võis olla oma liigi viimane esindaja. Pole võimatu, et Bali rahva uskumustes tähtsat rolli mänginud liigi mõni esindaja veel metsades 10–20 aastat elas, ent teateid neist pole. Ametlikult kuulutati Bali tiiger väljasurnuks alles 1970. aastal – rohkem kui 30 aastat pärast viimase isendi surma.