Vibulaskja, foto on illustreeriv.Foto: Pixabay
Kalapüük
27. september 2019, 12:10

Tuletõrjujast vibumees lõikab võõrliigiga võitlemisest kolmekordset kasu (2)

Nathan Wallick saab korraga tegeleda oma lemmikspordialaga, aidata kaasa võitluses võõrliigiga ning ühtlasi teenida lisaraha. Nimelt korraldab mees huvilistele paadiretki, mille käigus kütitakse Illinoisi jõel vibude ja nooltega Suurde järvistusse pürgivat Aasia karpkala.

Peoria Carp Huntersi kliendid teavad 35aastast Wallickit pigem kapten Nate’i nime all, vahendas Reuters. Nate on üks leidlikest kodanikest, kes kasutavad inimeste vibulaskmishuvi selleks, et võõrliiki USA suurimast järvistust eemal hoida.

Kapten Nate juhib erivarustusega paati, mis ristleb Michigani järvest 160 kilomeetrit allavoolu. Tema kliendid panevad oma vibulaskmisoskusi proovile harpuuni moodi nooltega ja karpe lastakse siis, kui nood prisked kalad aluse kiiluvees nähtavale tulevad.

Nathan Wallick on ametilt tuletõrjuja, aga armastab nii jahti kui kalapüüki. Ühel tavalisel jahipäeval võivad kapten Nate ja tema viis-kuus vibusõbrast klienti naasta sadamasse sajakonna kütitud karbiga.   

Siiski kapten Nate’i vibuküttide püüdlustest kaugeltki ei piisa. Illinoisi loodusressursside ameti alluvuses töötavad kutseliste kalurite alused ja teadaolevalt on 2010. aastast – mil võõrliigi tõrjet alustati – tõmmatud jõest välja 3,9 miljonit kilo Aasia karpkala. Michigani järv, Ülemjärv, Huroni ja Ontario järv on seni suudetud hoida sellest võõrliigist vabana. Erie järve on üks Aasia karbi liikidest siiski suutnud sisse murda.