Foto: Marianne Loorents
Eesti uudised
27. september 2019, 15:44

KALAPAANIKA KOGUB TUURE: tuntud poekett peatas ajutiselt M.V.Wooli toodete müügi (29)

Maxima on esimese Eesti suure poeketina peatanud ajutiselt listerioosiskandaalis sipleva kodumaise kalatööstuse M.V.Wooli toodete müügi, kuni tuleb vastus veterinaar- ja toiduametile (VTA) esitatud teabenõudele toodete ohutuse kohta. 

Maxima Eesti kiiresti riknevate kaupade ostuosakonna direktor Marge Kikas nentis, et poekett jälgib tähelepanelikult arenguid, mis on seotud M.V.Wooli tootmise ja toodangu toiduohutuse teemadega. "Oleme hetkel otsustanud peatada M.V.Wooli külmsuitsu- ja soolalõhe ning soolaforelli toodete müügi oma kauplustes. Tooted eemaldati müügilt eile ja oleme sellest teavitanud ka M.V.Wooli."

Praegu oodatakse VTA kinnitust toodete ohutuse kohta. "Meile teadaolevalt on M.V.Wool saatnud teabenõude veterinaar- ja toiduametile, sooviga saada vastus, kas nende ettevõtte tooted on tarbijale ohutud. Me omalt poolt jääme ootama ettevõttepoolseid selgitusi ja garantiisid vastavate toodete ohutusele."

Teised suuremad poeketid pole praegu teatanud M.V.Wooli toodangu müügi muutustest.

Kodumaine kalafirma kutsus neljapäeval kokku erakorralise pressikonverentsi, et vastata kolmapäeva õhtul telesaates "Pealtnägija" esitatud kahtlustele, mille kohaselt on ettevõtte toodang saastunud eriti ohtliku listeeriabakteriga ning seetõttu on surnud mitu inimest.

Perefirma omanikud Mati ja Meelis Vetevool ning neid esindav vandeadvokaat Allar Jõks rõhutasid pressikonverentsil, et pole tõenduslikku ahelat listerioosisurmade ja kalaettevõtte toodangu vahel, ning praegune skandaal annab hoobi kogu Eesti kalatööstusele, sest hävitab tarbija usalduse toodangu puhtusse. Mati Vetevoolu sõnul on nende kalatööstuse toodang olnud kontrollide algusest saati 18. märtsist listerioosi osas igati nõuetekohane.

Listeeriat on rakusisese bakterina nimelt võimatu täielikult kalast välja uhtuda, seda saab vaid ohjata. Seda arvestavad ka Euroopa Liidu nõuded. Alates esimesest kontrollidest tänavu märtsis on Vetevoolu sõnul nende firma toodang olnud nõutust kümneid kordi madalama listeerianäitajaga. 

Skandaal sai alguse, kui erinevad meediaväljanded, sealhulgas ka Eesti Ekspress kirjutasid, kuidas Tallinna lähistel asuva M.V.Wooli kalatehases möllas muteerunud ja väga agressiivne listeeriabakter, millega on üle Euroopa nakatunud 26 inimest. Kuus neist surid, kaks Eestis.