Foto: Eduard Laur
Ilm
30. september 2019, 14:26

ÜLE-EESTILINE TORMIHOIATUS: oktoober saabub marutuulega (23)

Oktoober saabub marutuulega ja riiklik ilmateenistus on tervele Eestile tormihoiatuse. Läänest puhuv tuul raputab kõige rohkem saari ja mandri lääneserva jäävaid maakondi, kus on teisipäeval teise taseme tormihoiatus.

1. oktoobri saabudes hakkab pärast keskööd alates Lääne-Eesti saartest edela- ja läänetuul tugevnema, vastu hommikut ulatuvad sisemaal puhangud 15, saartel ja rannikul 23 m/s. Hommikul jätkub tuule tugevnemine, päeval on sisemaal puhanguid 15-18, saartel ja rannikul tõuseb 14-17, puhanguti kuni 25 m/s.

Ilm on vahelduva pilvisusega ja mitmetes kohtades sajab hoovihma, Põhja-Eestis võib tulla ka lörtsi, sajuhooge on vähem Lõuna-Eestis. 

Mupo soovitus: parkige oma sõiduk turvaliselt

Seoses täna õhtuks ja ööseks prognoositava tormiga soovitab munitsipaalpolitsei parkida oma auto turvaliselt, piisavalt kaugele võimalikult langevatest puudest, tormituule tõttu lenduda võivatest objektidest – nagu ajutised liikluskorraldusvahendid, reklaamtahvlid, pooleliolevad või remonditavad ehitised, halvas seisus olevad katused jne.

Varasemate aastate kogemus näitab, et sõidukiomanike ohutunne tormihoiatuste korral ei ole piisavalt kõrge ning

tarkus kipub tuleb tagantjärgi - alles siis, kui õnnetus on juba juhtunud ja sõiduk saanud kahjustusi.
Õnnetuse korral soovitame välja kutsuda korrakaitsjad - kas mupo või politsei - kes olukorra fikseerivad. Pärast seda saab sõiduki omanik pöörduda kindlustusfirma poole edasiste toimingute läbiviimiseks.