Foto: Handfish.org.au/Rick Stuart Smith
Kalapüük
2. oktoober 2019, 10:51

Teadlased otsivad üliharuldastele Tasmaania kaladele vadereid (2)

Tasmaania teadlased kutsuvad inimesi üles hakkama sponsoriks ja ristiisaks üliharuldastele punastele käsikaladele. Pisikesi käsikalasid on leitud vaid kahes paigas Hobarti lähistel ja kokku arvatakse neid olevat alla saja. 

Daily Maili teatel tehti tänavu suvel Tasmaania endeemiliste (vaid mingil kindlal alal esinevate) käsikalade teemal esimene põhjalikum uuring ja selle tulemused said äsja avalikuks. Sukeldujad lugesid kokku pea 100 täiskasvanud kalakest – varem hinnati käsikalade koguarvuks 70-80.

Käsikala on saanud nime oma eesmiste uimede järgi, mida kala kasutab selleks, et ujumise asemel aeglaselt mööda merepõhja „kõndida“. Nüüd on neile tehtud oma kodulehekülg handfish.org.au ja seal on üleval ka kõigi teadaolevate käsikalade portreefotod.

Kõigil inimestel on võimalik hakata käsikaladele vaderiteks. Selleks, et ühele kalakesele nimi anda, tuleb maksta 1000 dollarit. Kogutud raha eest tahetakse läbi viia käsikalade säilitamise ja arvukuse tõstmise programm.

Vaid mõne sentimeetri pikkusi käsikalasid elab Tasmaania merepõhjas kolm erinevat liiki. Kus täpselt neid üliharuldasi kalakesi leidub, hoitakse suure saladuskatte all, sest inimeste uudishimu võib olla neile märkimisväärselt ohtlik ja põhjustada liigi täieliku väljasuremise.