Kanada grislikaru lõhet püüdmas. Foto: Pixabay
Kalapüük
3. oktoober 2019, 11:12

KLIIMA SOOJENEMINE: Kanada karud nälgivad, sest kala on üha vähem (26)

Kanada fotograaf jäädvustas Briti Kolumbia provintsis fotodele kala jahtiva grislikarude perekonna. Knight Inleti fjordi kallastel meeleheitlikult toitu otsivad karuema ja kaks poega olid selgelt kõhnad ehk alatoitunud ja loodusesõpradel tekkis õigustatud küsimus: kas nad nii üldse talveune üle elavad?

CNN märgib, et juhtum näitab järjekordseid kliimakriisi ohvreid ja metsiku lõhekala varude vähenemist.

Knight Inlet on turistide jaoks provintsi olulisim koht, kus näha grislikarusid. Üle kogu maailma tulevad inimesed sinna metsikut loodust ja selle elanikke imetlema. Asutus nimega Mamalilikulla First Nation (MFN) on piirkonnas aastaid karu vaadelnud ja uurinud.

„Nad on mõnede kuudega drastiliselt muutunud,“ sõnas Jake Smith MFNist. „Karud on hädas.“

Smith tõdes, et kui ta pilte nägi, sai ta aru, et peab püüdma kuidagi grislisid aidata. Kalade peamise toidu, lõhekala, arvukus on piirkonnas kõigi aegade madalaimal tasemel. Piirkonna kalurid ütlevad, et tegu on vähemalt viimase poole sajandi halvima lõhehooajaga.

Augustis raporteeris Kanada kalandusamet Fisheries and Oceans Canada, et kliima riigis soojeneb kaks korda kiiremini kui maailmas keskmiselt ning see mõjutab rängalt lõhede ökosüsteeme. Lisastressi tekitavad kaladele mere kuumalained, kasvanud tõusud ja mõõnad.

Jake Smith organiseeris piirkonda 500 lõhekala ja vabatahtlikud viisid need paatidega kohale. Karud hakkasid tänulikult kala sööma – aga mis saab edasi?