Tuunikalakonservi järele on tänasel päeval suurim nõudlus pärast Teist maailmasõda. Foto: Pixabay
Kalapüük
4. oktoober 2019, 11:06

Teadlased: suur nõudlus ohustab tuunikala püsimajäämist (8)

Teadlased hoiatavad, et tuunikala püüdmine praegusel kõrgel tasemel pole selle liigi tuleviku osas jätkusuutlik – viimase 60 aasta jooksul on ülemaailmne tuunipüük kasvanud rohkem kui 1000%.

Väljaandes Fisheries Research ilmunud uuringus hinnati, et praegu püütakse aastas umbes kuus miljonit tonni tuunikala. Guardiani teatel on püügimaht nii suur, et „võib viia tuuni populatsiooni jätkusuutmatule tasemele ja võimalik et ka väljasuremiseni“.

„Tuunipüük on laienenud kõikidesse võimalikesse regioonidesse, mida meil on võimalik kasutada. Uusi püügikohti avastamiseks pole ja me püüame kõrgeimal võimalikul tasemel,“ sõnas Briti-Kolumbia ülikooli ja organisatsiooni Sea Around Us teadlane Angie Coulter.

Uuringus märgitakse, et praegu valitseb turul Teisest maailmasõjast alates suurim nõudlus konserveeritud kala järele ja see on viinud püügi võimsa laienemiseni.

67% tuunikalast püüavad Jaapani ja Ameerika laevastikud Vaikselt ookeanilt. 12% püütakse India ookeanist ja 12% Atlandi ookeanist. Tuuni püük ohustab ka kaaspüügina võrkudesse sattuvaid haisid. Teadlaste hinnangul tõmmati ainuüksi Vaiksest ookeanist ajavahemikus 1950-2016 tuunikala kaaspüügina välja 5,7 miljonit tonni haikala.