Joshua Jorgensen ja poolesajakilone tarpoon.Foto: Kuvatõmmis/YouTube
Kalapüük
4. oktoober 2019, 11:50

VIDEO | USA kalamees tabas poolesajakilose saagi drooni abiga (11)

Florida kalamees Joshua Jorgensen on püüdnud elu jooksul palju kalu, kuid peab vähemalt 45kilost tarpooni üheks oma suurimaks saavutuseks. 

Veebis jooksva kalandussaate BlackTipH looja Jorgensen on enda sõnul püüdnud suuremaidki tarpoone, aga kaldalt ta sellist elukat varem tabanud pole.

„Ütleksin, et tarpooni tabamine kaldalt on Florida õngemehele üks suurimaid saavutusi – see on väga suurt väljakutset pakkuv kala,“ sõnas Jorgensen Fox News'ile.

Mõned nädalad tagasi otsustasid Jorgensen ja tema kaameramees Davis Bennett siirduda lõuna poole Palm Beachi maakonda, sest nad leidsid, et orkaan Dorian on põhja pool vee mudaseks ja kakaosarnaseks ajanud. Meriärn oli liikvel ning Jorgensen teadis, et ka suuremad kalad ei saa seega kaugel olla. 

Mehed jäid pidama Boca Ratonis ja otsustasid katsetada uut taktikat: sööda vetteviimist drooni abil. Selle nipi olid nad õppinud Austraalia kalameestelt.

„See on nagu sonar taevas ... täielik olukorra muutja,“ sõnas kalamees.

Siiski ei läinud püük nagu lepase reega: mehed passisid mere ääres saagita oma seitse tundi, kõht läks tühjaks ja moraal langes. Enne lõunaleminekut tundis Jorgensen siiski vajadust veel korra proovida. Ta saatis drooni abil söödana vette viimase meriärna ja see töötas.

Võitlus kalaga kestis oma pool tundi ja lõpuks hüppas mees lainetesse, et oma saagist kinni haarata. Vette ei läinud Jorgensen ilma mõningase hirmuvärinata: ilusate hõbedaste tarpoonide järel liiguvad sageli ka haid. Aga siiski ei pidanud ta oma kala pärast haiga võitlema ning sai selle sülle haarata.

„Kalda pealt ... see on paljude unistus,“ kommenteeris mees.

Kui kalamees oli veendunud, et tarpoon on vigastamata, lasi ta selle vette tagasi. Jorgenseni hinnangul kaalus saak 50-54 kilo. Mees kinnitab, et kahtlemata pole see mingi rekord – aga kindlasti on see suurim tarpoon, mida tema on näinud kaldalt püütavat.

„See on päris naljakas,“ sõnas mees lõpetuseks. „Ma usun tõsiselt sellesse, et kui sa kõvasti töötad, sajaprotsendiliselt pingutad, siis asjad toimivad. Mida rohkem sa aega panustad, mida kõvemini töötad, seda tõenäolisemalt sa kala tabad.“